Nove mjere
91

Kina će privremeno zabraniti ulazak strancima da bi se izborila s "uvezenim" slučajevima zaraze

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina se proteklih dana oporavlja od koronavirusa, ali ono što joj otežava jesu uvezeni slučajevi zaraze zbog čega su vlasti odlučile privremeno zabraniti stranim posjetiocima dolazak u ovu zemlju.

CNN piše da je u petak od 55 potvrđenih slučajeva zaraze registrovan jedan domaći, a preostalih 54 su bila uvezena što je zapravo bio povod za navedenu odluku jer u proteklih nekoliko dana ta azijska država ima problem sa kontrolisanjem zaraze zbog osoba koje je posjećuju.

Kina je također ograničila kineske i strane aviokompanije na jedan let sedmično uz uslov da popunjenost letova ne smije biti iznad 75 posto.

Zabrana za strane posjetioce se odnosi i na one koji imaju vize ili dozvole boravka, ali ne na diplomate i osobe koje imaju C vize (obično posade aviona).

Ministarstvo vanjskih poslova u Kini je saopćilo da se ulazak stranih državljana obustavlja zbog toga što se koronavirus brzo širi po svijetu.

Dodali su da se osobe s "hitnim humanitarnim potrebama" ili one koje rade u određenim oblastima mogu prijaviti za izuzeće.

Iako pravila djeluju dramatična, mnoge strane aviokompanije su već prestale letjeti za Kinu, a i brojni kineski gradovi su već ograničili dolaske. Peking je, naprimjer, naredio karantin od 14 dana svima koji se vraćaju u grad.

Iako se koronavirus pojavio u Kini, tačnije u gradu Wuhan, sada je zabilježeno manje smrtnih i slučajeva zaraze i države koje u tome prednjače su SAD, Italija i Španija.

U Kini je do sada zaraženo 81.340 osoba i umrlo ih je 3.292.

U posljednje vrijeme 565 potvrđenih slučajeva zaraze su upavo "uvezeni" bilo da je riječ o strancima koji ulaze u Kinu ili o kineskim državljanima koji se vraćaju u svoju zemlju.

U pokrajini Hubei iz koje je i započelo izbijanje koronavirusa, u četvrtal nije bio nijedan potvrđen ili sumnjiv slučaj zaraze. Karantin Wuhana, glavnog grada ove provincije, koji je započeo u januaru, polako već slabi, a očekuje se da se život počinje normalizovati od 8. aprila kada je najavljen prestanak zabrana.