Tocilizumab ili Actemra
29

Kina će oboljele od koronavirusa pokušati liječiti švicarskim lijekom protiv artritisa

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kina je obavijestila kako će koristiti lijek protiv artritisa švicarske farmaceutske kompanije Roche Holding AG za liječenje pojedinih pacijenata zaraženih novim koronavirusom koji su u teškom stanju.

Zdravstvene vlasti Kine odlučile su se za ovu vrstu terapije dok tragaju za boljim lijekom ili vakcinom koja bi pomogla pri oporavku oboljelih.

Lijek Tocilizumab, koji švicarski farmaceutski gigant prodaje pod imenom Actemra, može se propisati bolesnicima s koronavirusom koji pokazuju ozbiljno oštećenje pluća i povišen nivo proteina Interleukin 6, saopćila je Nacionalna zdravstvena komisija Kine, prenosi Reuters.

Actemra može pomoći u suzbijanju upale povezane s Interleukinom 6, navode iz Roche Holding AG.

Još nema kliničkih dokaza o tome da će lijek biti efikasan pri liječenju zaraženih koronavirusom. Actemra također nije dobila odobrenje kineske nacionalne uprave za medicinske proizvode da se prodaje za liječenje koronavirusnih infekcija.

Kineski istraživači nedavno su registrovali tromjesečno kliničko ispitivanje švicarskog lijeka za čije potrebe su regrutovali 188 oboljelih od koronavirusa. Ispitivanje je počelo 10. februara i trajat će do 10. maja.

Iz kompanije Roche Holding AG još se nisu oglasili s kiomentarom. Kompanija je u ponedjeljak izvijestila da je donirala lijeka Actemra u vrijednosti većoj od dva miliona američkih dolara.

Kineski farmaceuti u međuvremenu pokušavaju napraviti alternativu Actemri.