Trećina populacije
37

Kina će do 2040. morati brinuti o 400 miliona starijih ljudi, više nego cijela populacija SAD-a

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kina je ove godine dostigla ključni trenutak, objavljujući u utorak da se njeno stanovništvo, prvi put od 1960-ih, smanjilo. Pred Kinom je ogroman dodatni izazov, stanovništvo koje brzo stari.

Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će Kina imati više od 400 miliona ljudi starijih od 60 godina do 2040. godine, u odnosu na 254 miliona u 2019. To je skoro trećina njene ukupne populacije, u poređenju sa procjenom američkog Biroa za popis stanovništva iz 2019. da je 22,9 posto Amerikanaca ima 60 i više godina.

"Kina je postala društvo koje stari od 1999. godine. Postat će još starije do 2026. godine, a a naročito staro do 2047.", rekla je za Insider Sabrina Luk, docentica javne politike i globalnih poslova na Tehnološkom univerzitetu Nanyang u Singapuru.

Uglavnom se od starijih osoba u KIni očekuje da ostanu u svojim porodičnim kućama i da se o njima brinu njihova djeca ili unuci.

U Kini postoji stigma protiv smještaja starijih roditelja ili starijih članova porodice u staračke domove, kazala je Luk, koji je napisala dvije studije o starijoj populaciji Kine.

Kada ovim starijim osobama zatreba pomoć kod hroničnih bolesti, invaliditeta ili demencije, briga postaje komplikovana i možda će morati da budu primljeni u staračke domove, istakla je Luk.

Peking prati ovo pitanje najmanje od 2006. godine. Od 2016. godine testira nacionalnu šemu osiguranja za brigu o starima u 15 gradova kao što su Šangaj, Guangdžou i Čengdu. Svaki grad samostalno odlučuje ko će dobiti osiguranje i koje beneficije ima.

U većini ovih gradova, novac dolazi iz već postojećeg fonda osiguranja koji svi zaposleni u urbanim sredinama moraju platiti, tako da Kinezi ne moraju nužno platiti premiju da bi dobili dugotrajnu njegu.

"Neki stariji moraju da dugo čekati da bi bili primljeni u staračke domove zbog neadekvatnih kreveta koji su pokriveni. Oni koji borave u staračkim domovima možda neće moći dobiti pravovremenu i odgovornu njegu zbog nedostatka osoblja", rekla je Luk.

Pristup dobroj njezi starijih osoba vjerovatno će se uvelike razlikovati u cijeloj zemlji, s velikim jazovima između najbogatijih i najsiromašnijih provincija, rekao je za Insider David Goodman, direktor Centra za kineske studije na Univerzitetu u Sidney.

"Imajte na umu da centralna vlada ne radi ništa, ništa u vezi sa tim pitanjem. To je ostavljeno lokalnim vlastima, pokrajinskim i podpokrajinskim vladama, prefekturama. Oni su odgovorni za bolnice i škole", rekao je Goodman.