Svijet
0

Kina će do 2010. sagraditi 50 novih aerodroma

FENA
Kina će do 2010. izgraditi blizu 50 novih aerodroma, kako bi zadovoljila potrebe brzog razvitka putničkog i teretnog unutarnjeg i vanjskog saobraćaja, izjavio je u ponedjeljak zamjenik kineskog ministra civilnog zrakoplovstva.

Broj putnika će se do 2010. povećati za 14,5 posto i dostići 270 miliona putnika godišnje, dok će se teretni saobraćaj povećati za 13 posto i dostići 5,7 miliona tona, precizirao je Gao Hongfeng, koji je govoro na forumu o zrakoplovstvu uoči otvaranja u utorak Međunarodnog sajma o zrakoplovstvu.

Da bi se zadovoljile ove potrebe, Kina će izgraditi pedesetak aerodroma, koji će ići od manjih pa do ogromnih, čime će ukupan broj kineskih aerodroma iznositi 190, naglasio je Gao, koji nije precizirao gdje će novi aerodromi biti izgrađeni.

Zamjenik ministra se također izjasnio u prilogu poboljšanja uvjeta zračne sigurnosti, povećanja veza i poboljšanja obuke kako bi se podmirile nestašice pilotskog osoblja, kontrolora leta i osoblja za održavanje.

Šesti međunaodni izložbeni sajam zrakoplovstva i zračnog prostora, jedina ovakva međunarodna manifestacija u Kini, otvara svoja vata u utorak dočekujući 550 izlagača iz 33 zemlje i regiona. Među izlagačima se nalaze Airbus, Boeing, Rolls-Royce, EADS i drugi.