Svijet
0

Kina: Broj poginulih u eksploziji rudnika povećao se na 60

NINA
Broj poginulih u eksploziji plina u dva susjedna rudnika ugljena u kineskoj provinciji Shanxi povećao se na 60, dok se još devet rudara nalazi u ruševinama, a vjeruje se da su još uvijek živi, javila je kineska agencije Xinhua.

Eksplozija koja se dogodila u subotu, 19. marta u ilegalnom rudniku Xishui kod grada Shuozhoua bila je toliko jaka da je odmah uzrokovala izbijanje eksplozije u susjednom rudniku Kangjiayao. U rudniku Xishui do sada je pronađeno 49 tijela, a u susjednom rudniku 19 tijela. Potraga za još devetoricom rudara u dva okna se nastavlja.

Policija je uhapsila četvoricu vlasnika ugljenokopa Xishui koji je prošlog novembra zatvoren upravo zbog sigurnosnih razloga. Većina poginulih i nestalih rudara su sezonski radnici iz udaljene južne provincije Fujian.

Inače, to je treća velika nesreća u kineskim rudnicima samo ove sedmice. Kako bi nesrećama stala u kraj kineska je vlada u četvrtak objavila uspostavu novog posebnog ureda koji će djelovati u saradnji s 11 različitih ministarstava i instituta.