Svijet
9

Kim Jong-un spreman za razgovore "na najvišem nivou" sa Seulom

FENA
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Kim Jong-un (Foto: EPA)
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je u četvrtak pozvao na poboljšanje međukorejskih odnosa i izjavio da je otvoren za razgovore "na najvišem nivou" s Južnom Korejom, objavila je novinska agencija Yonhap.

Ovo je izjava iz Kimove novogodišnje poruke koju je direktno prenijela sjevernokorejska državna agencija, objavila je agencija.

"Moramo pisati novo poglavlje u historiji sjevernokorejskih odnosa. Nema razloga da ne održimo razgovore na visokom nivou", izjavio je Kim, prema ovim izvorima.

On je pozvao na "veliku promjenu" u teškim odnosima između dvije Koreje, koji su tehnički još uvijek na ratnom nivou od okončanja sukoba 1950.-1953. godine na Korejskom poluotoku.

Izjava prvog čovjeka Sjeverne Koreje dolazi četiri dana nakon otvaranja Seula. Južnokorejski ministar za Ujedinjenje Ryoo Kihl-Jae, zadužen za sjevernokorejska pitanja, predložio je u ponedjeljak u Pyongyangu da se održe razgovori na visokom nivou u januaru.

"Spremni smo razgovarati o svim temama od zajedničkog interesa", rekao je Ryoo na konferenciji za novinare. On je izjavio da je spreman susresti se s predstavnicima sjevernokorejske vlasti u Seulu ili Pyongyangu.

Posljednja sjednica formalnih međukorejskih razgovora na visokom nivou održana je u februaru 2014. godine.

Ona je omogućila susret porodica razdvojenih Korejskim ratom, što je ključna tema između dviju zemalja.