Svijet
0

Kim Jong Il prvi put u javnosti od nuklearne probe

FENA
Sjevernokorejski lider Kim Jong Il prvi put se pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja izvela nuklearnu probu, javili su u srijedu državni mediji Sjeverne Koreje dok traje zabrinutost da se režim u Pjongjangu priprema za drugu eksploziju.

Kim je u pratnji vodećih zvaničnika Komunističke partije i vojnih oficira prisustvovao izvedbi pjesama koje ga veličaju, javila je zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Tačan datum njegovog pojavljivanja nije precizno naveden, ali je Kim najvjerovatnije prisustvovao događaju u utorak navečer - 80. godišnjici unije "Dolje imperijalizam" - političke platforme koju je stvorila vladajuća stranka, prenosi AP.

Izvještaj je uslijedio nekoliko sati prije nego što se američka državna tajnica Condoleeza Rice sastala s japasnskim zvaničnicima u Tokiju i izjavila kako su Sjedinjene Države spremne iskoristiti "puni obim" svoje vojne sile da odbrane Japan u svjetlu sjevernokorerjske nuklearne probe 9. oktobra.

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso izjavio je kako je ponovo siguran nakon izjave Rice i naglasio da Japan nema nikakvih planova da razvije nuklearno oružje, mogućnosti za koju SAD strahuje da bi mogla izazvati utrku u naoružanju u Aziji.

U Sjevernoj Koreji izvođači su "pjevali velike pohvale i besmrtne ode" Kimu i njegovom pokojnom ocu Kim Il Sungu, javila je KCNA.

Sjevernokorejski lider "odmahivao je umjetnicima prepunim entuzijazma a publika im je čestitala na uspješnom nastupu".

U vijesti nije spominjana nuklearna proba. U utorak je Sjeverna Koreja saopćila kako je nametanje UN-ovih sankcija ravno objavi rata i zaprijetila je da će nanijeti "nemilosrdan udarac" svakome ko krši njen suvernitet.

I Kina i Južna Koreja upozorile su Sjever da ne pojačava napetosti.

Zabrinutost zbog druge nuklearne probe djelimično proističe i iz satelitskih snimaka koji prikazuju povećane aktivnosti oko najmanje dvije druge sjevernokorejske lokacije, izjavio je visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

Aktivnosti, koje su započele prije više dana, uključuju terenske pripreme na jednoj lokaciji i gradnju nekoliko objekata, izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoiniman jer je bio umiješan u prikupljanje obavještajnih podataka.

Kazao je da su, iako je svrha objekata nejasna, zvaničnici zabrinuti jer je Sjeverna Koreja ostavila otvorenom mogućnost za drugu probu.

Očekuje se da Japan u međuvremenu ponudi pomorsku podršku eventualnoj američkoj pretrazi sjevernokorejskih brodova, javile su novine Yomiuri.

Kina strahuje da bi ta mogućnost mogla izazvati vojni sukob, na što je također vrlo osjetljiv i Japan zbog svoga pacifističkog ustava.