Svijet
0

Kim Jong-Il izrazio žaljenje zbog nuklearne probe

FENA
Sjevernokorejski predsjednik Kim Joing-Il kineskoj delegaciji je izrazio žaljenje zbog nuklearne probe svoje zemlje i izjavio da će se Pjogjang vratiti međunarodnim nuklearnim pregovorima ako Washington odustane od finansijske izolacije njegove zemlje, javile su u petak južnokorejske novine.

"Ukoliko SAD učini ustupke do izvjesne mjere, mi ćemo također učiniti ustupke do izvjesne mjere, vjerovatno će to biti biti šestostrani bilateralni razgovori", navele su viskotiražne novine Chosun Ilbo Kimove riječi, pozivajući se na diplomatske izvore iz Kine, prenosi AP.

Kim je poručio kineskoj delegaciji da "žali uzbog nuklearne probe", javile su novine.

Delegacija koju je predvodio državni vijećnik Tang Jiaxuan sastala se s Kimom u četvrtak i vratila se u Peking istog dana uoči dolaska američke državne tajnice Condoleeze Rice u Peking u petak.

Kina se smatra ključnom zemljom u naporima uvjeravanja Sjevera da se razoruža, jer je ona glavni trgovinski partner izolirane komunističke zemlje.

Sjeverna Koreja dugo je insistirala da SAD odustane od kampanje na prekidanju njenih veza s međunarodnim finansijskim tokovima.

Washington optužuje Pjiongjang za saučesništvo u krivotvorenju i pranju novca te prodaju oružja za masovno uništenje.

Sjever je odbijao od prošlog novembra da se vrati nuklearnim pregovorima, koji također uključuju Kinu, Japan, Rusiju i Južnu Koreju.

Pjongjang nastoji ojačati svoju pregovaračku poziciju nizom provokativnih akcija, ispaljivanjem projektila u julu i obavljanjem svoje prve nuklearne probe u historiji te zemlje 9. oktobra.