Ugašen zbog online piratstva
5

Kim Dotcom: Megaupload se uskoro vraća

Klix.ba
Kim Dotcom (Foto: Arhiv/AFP)
Kim Dotcom (Foto: Arhiv/AFP)
Kim Dotcom, osnivač Megauploada, je na svom Twitter profilu objavio da je naredna inkarnacija legendarne internet stranice za dijeljenje fileova skoro spremna za pokretanje.

Dotcom je u januaru ove godine uhapšen na Novom Zelandu na zahtjev Vlade SAD-a, koja je tražila njegovo izručenje u Sjedinjene Američke Države, gdje bi mu se sudilo za prevaru u vezi sa autorskim pravima.

Megaupload je ugašen zbog ohrabrivanja online piratstva. Dotcom, koji za mnoge predstavlja borbu između onih koji štite intelektualno vlasništvo na internetu i onih koji podržavaju slobodno dijeljenje informacija na internetu, je od trenutka kada je uhapšen počeo najavljivati povratak Megauploada.

"Nove informacije o novom Megauploadu – napisano 90 posto koda. Uskoro stižu i serveri. Advokati, partneri i investitori su spremni. Budite strpljivi. Uskoro stiže", napisao je nedavno Dotcom na svom Twitteru.

Dotcom je posljednjih nekoliko mjeseci bio veoma aktivan na Twitteru, gdje je javnost obavještavao o sudbini Megauploada, o novim planovima ili gdje je jednostavno kritikovao tužioce i dijelio savjete, prenosi Mashable.

Kim Schmitz, kako se ranije zvao, je pokrenuo Megaupload 2005. godine, koji je ubrzo postao veoma popularan među korisnicima interneta.