Jasna simbolika
26

Kijev: Rezidenciju ruskog ambasadora pretvorili u park za pse

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Članovi gradskog vijeća grada Kijeva apelirali su na vladu i Vijeće za nacionalnu sigurnost da izvlašte zgradu ruske ambasade u glavnom gradu Ukrajine.

Prije aneksije Krima, ruski diplomati planirali su proširiti ambasadu u kijevsku četvrt Podil, koja se nalazi u historjiskom središtu grada uz rijeku Dnjepar. Mjesto gdje je trebala biti rezidencija ruskog ambasadora lokalno stanovništvo koristi za šetnju pasa, a mjesto se zove Pesopark. Preko puta mjesta gdje su trebali biti uredi predstavništva, aktivisti su uredili vrt.

Pretvaranje napuštene zgrade ruske ambasade u Kijevu u muzej terorizma predlaže Lilija Pasynnova, članica lokalnog gradskog vijeća. U aprilu su kijevske vlasti odlučile zaplijeniti zemljište ambasade, za koje je Rusija plaćala godišnju najamninu od jedne grivne, i raskinule odgovarajući ugovor. Međutim, sama zgrada ostaje rusko vlasništvo.

Članovi gradskog vijeća Kijeva apelirali su na vladu i Vijeće za nacionalnu sigurnost da izvlašte zgradu ruske ambasade. Tada bi u zgradi bilo moguće postaviti muzej terorizma, kaže Pasynnova.

Ideja je privukla pažnju i ruske redakcije BBC-a, koja je podsjetila da je Ukrajina nakon gotovo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja prekinula diplomatske odnose s Rusijom nakon što su njezine trupe izvršile invaziju na tu zemlju 24. februara prošle godine.

Ambasada je ionako stekla lošu reputaciju, ističe BBC. Od ruske aneksije Krima i početka ustanka istočnoukrajinskih separatista protiv vlade u Kijevu 2014. godine, tu su se redovno održavale demonstracije. Često je dolazilo do sukoba s policijom, bacanja kamenja i petardi.

Rusija je u Ukrajini imala i konzulate u Lavovu, Odesi, Harkivu, rezidencije, kulturni centar, prodajno predstavništvo i urede državnih kompanije. Čak i prije invazije, te su zgrade bile napuštene, a diplomati su otišli.