Svijet
0

Ki-moon stigao u Bejrut u okviru regionalne turneje

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon sastao se u subotu u Bejrutu, u okviru svoje regionalne turneje, s libanskim liderima, radi razgovora o sukobu u Gazi, kao i o političkoj situaciji u Libanu.

Ban je razgovarao s predsjednikom Michelom Sleimanom, premijerom Fuadom Siniorom i šefom parlamenta Nabihom Berrijem, a zatim se obratio parlamentu.

Planirano je da otputuje na jug Libana gdje bi se susreo s Prelaznim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

Generalni sekretra UN-a je obavijestio libanskog predsjednika o rezultatima svoje turneje posvećene naporima da se postigne prekid vatre u pojasu Gaze, koja ga je odvele u Egipat, Jordan, Izrael, Zapadnu obalu i Tursku, izjavio je jedan izvor iz delegacije UN-a.

Ban Ki-moon je Sleimanu izrazio duboku zabrinutost zbog nedavnih raketiranja Izraela iz južnog Libana. Ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za raketiranje koje je izavalo strah da će doći do vala sukoaba s Izraelom nakon rata koji su ove zemlje vodile u augustu 2006.

Generalni sekretar UN-a će s libanskim liderima razgovarati o specijalnom sudu s međunarodnim karakterom koji treba da sudi ubicama bivšeg libanskog premijera Rafica Haririja ubijenog u bombaškom atentatu u Bejrutu 14. februara 2005.

Tribunal, sa sjedištem u Haagu, počet će s radom 1. marta.