Svijet
0

Khamnei: Iran će nastaviti svoj program unatoč prijetnjama zapada

FENA
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei izjavio je u nedjelju da će Iran nastaviti svoj nuklearni program bez obzira na prijetnje velikih sila, ne reagirajući direktno na ponudu skupine pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke u iznalaženju rješenja ove krize.

"Zar niste već testirali iranski narod? Nastavit ćemo snažno naš put i nećemo dozvoliti tiranskim snagama da krše naša prava", rekao je ajatolah Khamnei u govoru održanom u provinciji Fars, objavio je državni radio.

"Prijetnje neće natjerati iranski narod da odustane", nastavio je on.

Šest velikih sila, umiješanih u razgovore o iranskom nuklearnom programu, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, odlućile su u petak u Londonu da predoče Iranu novu ponudu, zadržavajući pritom stav "mrkve i štapa", kako bi primorali Teheran da se povinuje njihovim zahtjevima.

Ministri vanjskih poslova šestorke nisu precizirali tu ponudu koja će biti formalno dostavljena Islamskoj Republici.

U subotu je iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki objasnio da je prethodno upozorio svoga britanskoga kolegu Davida Millibanda da šestorka ne bi smjela "preći crvenu liniju", koja za Iran predstavlja zahtjev za pekid obogaćivanja urana.