Iran
0

Khamenei odbio Ahmadinejadovog kandidata

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranski vrhovni vođa naredio je predsjedniku države, svom bliskom savezniku, da odbaci svog kontroverznog kandidata za vodećeg zamjenika zbog davanja proizraelskih izjava, javila je u srijedu poluzvanična novinska agencija. Taj potez označava neubočajeno neslaganje među vodećim konzervativcima zemlje.

Narerdba je ponižavajući uzmak za predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, koji je žestoko branio svoju odluku da imenuje Esfandiara Rahima Mashala, zeta svog sina, za prvog potpredsjednika, prenosi AP.

Mashal je razbjesnio tvrdolinijaše u 2008. kada je izjavio da su Iranci "prijatelji svim narodima u svijetu - čak i Izraelcima. Mashal je tada obavljao dužnost potpredsjednika zaduženog za turizam i kulturno naslijeđe. Iran ima 12 potpredsjednika, ali je prvi potpredsjednik najbitniji jer vodi sastanke vlade u odsustvu predsjednika.

Ahmadinejad je već u krizi zbog tvrdnji opozicije da je ukrao pobjedu na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima od proreformskog kandidata, Mir Hosseina Mousavija. Vrhovni vođa, ajatolah Ali Khemenei, snažno je podržao Ahmadinejada, koga smatra svojim štićenikom, u tom sporu.

  • Stav vrhovnog vođe o smjeni Meshaija s položaja potopredsjednika dostavljen je Ahmadinejadu napismeno, javila je u srijedu poluzvanična novinska agencija Fars.

Nije bilo odmah jasno da li će se Ahmadinejad pokoriti naredbi Khamnenija, koji ima zadnju riječ u svim pitanjima od državnog značaja u Iranu.