Svijet
0

Khalilzad razmatra kandidaturu za predsjednika Afganistana

FENA
Američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad, koji je rođeni Afganistanac, ozbiljno razmatra mogućnost da se 2009. godine kandidira na predsjedničkim izborima u Afganistanu, piše u novom broju sedmičnik Newsweek, pozivajući se na izjave više dužnosnika UN-a i SAD-a.

Aktualni afganistanski predsjednik Hamid Karzai, donedavno je smatran pouzdanim američkim saveznikom zajedno s pakistanskim čelnikom Pervezom Musharrafom. Ali otkako su Afganistanu zavladali haos i nasilje, zajedno s Pakistanom, izbile su napetosti između Karzaija i SAD-a i Velike Britanije, piše Newsweek.

Prošlog petka Karzai je blokirao imenovanje britanskog političara Paddyja Ashdowna, bivšega visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, za izaslanika u Afganistanu.

Tokom sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom na Svjetskome ekonomskom forumu u švicarskom Davosu Karzai je rekao da on i mnogi afganistanski parlamentarci ne žele Ashdowna na tom položaju, kazali su zapadni dužnosnici pod uvjetom da ostanu anonimni.

Formalna uloga Ashdowna bila bi koordinacija međunarodnih programa pomoći, ali su se američki i britanski dužnosnici nadali da bi Ashdown mogao djelovati i kao neka vrsta kraljevskog namjesnika i unijeti red u afganistansku vladu koja se našla pod opsadom talibana, piše list.

Karzaijevo protivljenje se pojačalo kada je Ashdown pokušao utvrditi kakve bi ovlasti mogao imati kao "superizaslanik", rekao je jedan dužnosnik.

Američki i britanski dužnosnici sve su više razočarani Karzaijem, na kojeg se gleda kao izoliranog u Kabulu, okruženog korumpiranim i nesposobnim ministrima.

Khalilzad je imao uspješan mandat ambasadora SAD-a u Kabulu nakon svrgavanja talibana i pomogao je u formiranju Karzaijeve vlade. Službovao je i kao američki ambasador u Iraku, a 1992. bio je i jedan od glavnih autora "velike strategije" za globalnu dominaciju SAD-a, koja je postala poznata kao "Pentagonski dokument".

Khalilzad nije direktno negirao da razmatra kandidaturu. Njegova glasnogovornica Carolyn Vadino rekla je Newsweeku da "on namjerava ostati na dužnosti sve dok to predsjednik George W. Bush želi, a nakon toga pronaći posao u privatnom sektoru u SAD-u".

No visoki dužnosnik Bushove administracije, koji poznaje Khalilzada, rekao je da ambasador aktivno istražuje mogućnost kandidature, također zatraživši da ostane neimenovan.

Kenneth Katzman, stručnjak za Afganistan u Kongresnoj istraživačkoj službi u Washingtonu kaže kako "većina promatrača misli da će se on kandidirati samo ako to ne učini Karzai".

U intervjuu novom Newsweeku Karzai je ostavio otvorenu mogućnost svoje ponovne kandidature.