{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Khalilzad: Bliski istok najveći problem

F
27.8.2007. u 11:35
0
0
Khalilzad: Bliski istok najveći problem
0
Khalilzad: Bliski istok najveći problem
Foto: AFP
Ambasador Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama Zalmay Khalilzad smatra da Bliski istok predstavlja najveći izazov međunarodne zajednice. On je u intervjuu bečkom dnevniku "Die Presse" kazao da se Evropa, Azija i SAD zajedno moraju koncentrirati na najveći geopolitički izazov današnjice - budućnost Bliskog istoka.
"Ta regija prolazi kroz tešku fazu promjena. To jača ekstremizam i predstavlja plodno tlo za terorizam. Evropa je jedno vrijeme isto tako bila podijeljena, i pojedini njeni ratovi postali su svjetski. Sada imamo problem Bliskog istoka i islamske civilizacije, koji ima isti potencijal da svijet povuče u ponor", kazao je američki diplomat navodeći kako islamsko društvo ima teškoća da se podredi globalizaciji.

Khalilzad je priznao greške SAD-a u Iraku, ističući da je 1991. bilo pogrešno ostaviti Saddama Husseina na vlasti. "To nije bilo moralno i uredu prema iračkom stanovništvu", rekao je on.

Khalilzad je priznao da su posljedice svrgnuća Husseina bile neizbježne, i da su one rezultat grešaka koje su Sjedinjene Države činile nakon invazije Iraka.

Američki diplomat ukazao je da bi s povlačenjem američkih snaga došlo do intenziviranja sukoba u Iraku.

"Regionalne snage bi mogle biti uvučene, tako da bi se rat proširio na cijelu regiju. Saudijska Arabija na jednoj, a Iran na drugoj strani. Kurdski sjever bi se mogao otcijepiti, što bi moglo uvući i Tursku u sukob", objasnio je on.

Khalilzad je podvukao da Irak još dugo neće biti u stanju "stati na vlastite noge" ocjenjujući da bi to moglo biti za 10-20 godina, prenijele su agencije.

Govoreći o Iranu, on je istaknuo kako je za svijet neprihvatljivo da Teheran dobije nuklearno naoružanje te najavio da će se Vijeće sigurnosti UN-a, najvjerovatnije u septembru, baviti daljnjim mjerama prema Iranu.

"Tada ćemo ponovo morati donijeti odluku o proširenju sankcija kako bismo povećali pritisak na Iran i istovremeno ostali otvoreni za razgovore s Teheranom", dodao je.

Ambasador Zalmay Khalilzad je rekao "Die Presseu" da SAD nema ništa protiv toga da Iran posjeduje nuklearne reaktore, ali kako nije prihvatljivo da proizvodi nuklearni materijal za naoružanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: