Svijet
0

Khalilzad: Bliski istok najveći problem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasador Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama Zalmay Khalilzad smatra da Bliski istok predstavlja najveći izazov međunarodne zajednice. On je u intervjuu bečkom dnevniku "Die Presse" kazao da se Evropa, Azija i SAD zajedno moraju koncentrirati na najveći geopolitički izazov današnjice - budućnost Bliskog istoka.

"Ta regija prolazi kroz tešku fazu promjena. To jača ekstremizam i predstavlja plodno tlo za terorizam. Evropa je jedno vrijeme isto tako bila podijeljena, i pojedini njeni ratovi postali su svjetski. Sada imamo problem Bliskog istoka i islamske civilizacije, koji ima isti potencijal da svijet povuče u ponor", kazao je američki diplomat navodeći kako islamsko društvo ima teškoća da se podredi globalizaciji.

Khalilzad je priznao greške SAD-a u Iraku, ističući da je 1991. bilo pogrešno ostaviti Saddama Husseina na vlasti. "To nije bilo moralno i uredu prema iračkom stanovništvu", rekao je on.

Khalilzad je priznao da su posljedice svrgnuća Husseina bile neizbježne, i da su one rezultat grešaka koje su Sjedinjene Države činile nakon invazije Iraka.

Američki diplomat ukazao je da bi s povlačenjem američkih snaga došlo do intenziviranja sukoba u Iraku.

"Regionalne snage bi mogle biti uvučene, tako da bi se rat proširio na cijelu regiju. Saudijska Arabija na jednoj, a Iran na drugoj strani. Kurdski sjever bi se mogao otcijepiti, što bi moglo uvući i Tursku u sukob", objasnio je on.

Khalilzad je podvukao da Irak još dugo neće biti u stanju "stati na vlastite noge" ocjenjujući da bi to moglo biti za 10-20 godina, prenijele su agencije.

Govoreći o Iranu, on je istaknuo kako je za svijet neprihvatljivo da Teheran dobije nuklearno naoružanje te najavio da će se Vijeće sigurnosti UN-a, najvjerovatnije u septembru, baviti daljnjim mjerama prema Iranu.

"Tada ćemo ponovo morati donijeti odluku o proširenju sankcija kako bismo povećali pritisak na Iran i istovremeno ostali otvoreni za razgovore s Teheranom", dodao je.

Ambasador Zalmay Khalilzad je rekao "Die Presseu" da SAD nema ništa protiv toga da Iran posjeduje nuklearne reaktore, ali kako nije prihvatljivo da proizvodi nuklearni materijal za naoružanje.