Južna Afrika
0

Kgalema Motlanthe izabran za vršioca dužnosti predsjednika

FENA
Južnoafrički parlament izabrao je u četvrtak zamjenika vladajuće partije Afrički nacionalni kongres (ANC) Kgalemu Motlanthea za vršioca dužnosti predsjednika do izbora naredne godine.

Za izbor Motlanthea glasalo je 269 poslanika, dok je kandidat opozicione Demokratske alijanse dobio 50 glasova, prenio je Reuters.

Motlanthe će na mjestu šefa države zamijeniti Taba Mbekija, koji je u nedjelju podnio ostavku pošto je ANC odlučila da ga opozove s mjesta šefa države, sedam mjeseci prije isteka mandata.

Vladajuća partija odlučila je da uskrati podršku Mbekiju nakon što je sudija u procesu vođenom protiv lidera ANC Jakoba Zume zbog korupcije, sugerirao da je predsjednik utjecao na proces.

Motlanthe je lijevo orijentiran intelektualac koji u okviru vladajuće partije uživa podršku i radikalnih ljevičara i poslovnih tajkuna. Analitičari smatraju da on može da pomiri unutrašnje podjele u okviru vladajuće partije.

Postoji malo podataka o privatnom životu Motalanthea, koji je 1977. osuđen na 10 godina zatvora i utamničen na otoku Roben sa Nelsonom Mendelom i Zumom, pod aparthejdskim režimom.

Izgleda, međutim, da Motalanthe neće dugo ostati na ovoj funkciji pošto u aprilu ili maju sljedeće godine u Južnoj Africi treba da budu održani opći izbori, navela je DPA.

Zuma kao lider ANC biće najvjerovatnije kandidat za novog predsjednika ukoliko ta partija dobije izbore.