Francuska
0

KFOR i EULEX na Kosovu reagirali brzo i efikasno

FENA
Francuska je u utorak izrazila zabrinutost zbog porasta nasilja na Kosovu, ali je ocijenila da su KFOR i EULEX reagirali "brzo i djelotvorno" u posljednjim incidentima.

"Zabrinuti smo zbog incidenata koji su se dogodili u Kosovskoj Mitrovici 30. decembra i 3. januara", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevalier na konferenciji za štampu u Quai d’Orsayu.

"Prema našoj ocjeni, KFOR i EULEX su reagirali brzo i djelotvorno", dodao je Chevalier, koji je i posebni savjetnik šefa francuske diplomatije Bernarda Kouchnera.

Predsjednik Srbije Boris Tadić u ponedjeljak je uputio oštar protest članicama Vijeća sigurnosti UN-a, glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i predsjedavajućem EU-a Češkoj, u pismu u kome ih obavještava da KFOR, EULEX i UNMIK nisu pravovremeno reagirali i spriječili sve učestalije napade na Srbe na Kosovu.

Chevalier, čija zemlja u januaru predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, rekao je da im je poznato upozorenje koje je uputio srbijanski predsjednik, ali je naglasio kako je stav Francuske da je reakcija EULEX-a i KFOR-a bila "odgovarajuća i razmjerna".

"Istina je da je (ova reakcija) pomogla da se brzo zaustavi nasilje", rekao je glasnogovornik Quai d’Orsaya.

"Važno je da svi shvate kako nema interesa od širenja nasilja", poručio je dodajući da se ne slaže s ocjenom da međunarodna zajednica ne radi ništa da bi spriječila nasilje nad Srbima na Kosovu, "kao da je međunarodna zajednica odgovorna za ovo nasilje".

"Izgleda da postoji drugačija ocjena srpskih vlasti i treba da razgovaramo kako bismo objasnili naš stav, koji je izuzetno jasan, o onome šta je urađeno", poručio je Chevalier.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja Bernard Kouchner i Vuk Jeremić, prenosi Tanjug, u četvrtak će u Parizu, pored ostalog, razgovarati o situaciji na Kosovu, potvrđeno je u utorak u glavnom gradu Francuske.