Svijet
0

Kevin Rudd postavio borbu globalnog zagrijavanja kao vodeći prioritet Australije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novoizabrani lider Kevin Rudd u nedjelju je brzo krenuo da uvede Australiju u međunarodne pregovore o borbi protiv globalnog zagrijavanja i pokrenuo potencijalno burne odnose sa Sjedinjenim Državama i ključnim azijskim susjedima.

Uvjerljiva pobjeda Ruddove Laburističke stranke okrenula je Australiju ka političkoj ljevici nakon skoro 12 godina konzervativne vladavine - i postavila ju je u suprotstavljeni položaj prema ključnom savezniku Washingtonu u dva ključna politička pitanja - Iraku i globalnom zagrijavanju, javio je AP.

Dan nakon pobjede na općim izborima, Rudd je ravno krenuo na posao, održavajući sastanke s vladinim zvaničnicima o mehanizmima potpisivanja Protokola iz Kyota o smanjenju emisije gasova koji stvaraju efekat staklenika.

On je također održao telefonske razgovore sa stranim liderima od izuzetnog značaja za Australiju.

Britanija, Novi Zeland i Indonezija primjetili su da će Ruddov izbor osnažiti međunarodne napore u bavljenju klimatskim promjenama- poraženi premijer John Howard odbijao je potpisati Protokol iz Kyota.

Malezijski lider izjavio je kako će Ruddov plan da povuče 550 australskih vojnika iz Iraka također osnažiti međunarodni rejting zemlje, javila je malezijska nacionalna novinska agencija Bernama.

Rudd je u subotu navečer putem telefona razgovarao s američkim predsjednikom Georgeom Bushom. Rudd je odbio dati detalje razgovora, ali je kazao kako planira posjetiti Washington iduće godine.

Dvojica lidera složila su se tokom razgovora kako se nadaju zajedničkom radu, izjavio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

Rudd, bivši diplomata koji govori kineski, također je razgovarao s indonezijskim predsjednikom Susilo Bambang Yudhoyonom, prihvatajući njegov poziv da prisustvuje decembarskom sastanku pod okriljem UN-a na Baliju na kojem bi se načinila skica narednih koraka svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

U nedjelju je, na svojoj prvoj konferenciji za novinare, Rudd obećao "akciju i to akciju sada" o klimatskim promjenama i odredio je obrazovanje, zdravstvo i mreže interneta velike brzine kao druge vrhunske prioritete svoje vlade. Kazao je kako se laburistički poslanici planiraju sastati u četvrtak i izrazio je nadu da će njegova vlada položiti zakletvu kratko nakon toga.

Ruddov izbor doveo je do brzog i oštrog kraja 11-godišnje vladavine Howarda, australijskog drugog najdugovječnijeg lidera i bliskog Bushovog saveznika. Howard se također suzočava s eventualno uznemirujućim gubitkom vlastitog oblasnog mjesta u parlamentu - sudbina koju je doživio samo jedan premijer u 106 godina savezne vlade.

Howard, koji je preoblikovao australski imidž u svijetu svojom nepodijeljenom podrškom američkom ratu protiv terorizma i u Iraku, nije uspio uočiti kod glasača da su umorni od njegove vladavine.

Očekuje se, međutim, da se, osim Iraka i Kyota, australska vanjska, trgovinska i ekonomska politika ne promijeni mnogo pod Ruddom.

"Australski narod odlučio je da mi kao nacija krenemo naprijed. Da zajednički prigrlimo budućnost i da se kao Australci ujedinimo i napišemo novu stranicu u historiji naše zemlje", izjavio je Rudd u pobjedničkom govoru u subotu navečer.

Uz 75 posto od više od 13,5 miliona prebrojanih glasova Laburisti su osvojili više od 53 posto glasova i čistu većinu s najmanje 83 mjesta u donjem domu parlamenta koji broji 150 mjesta, pokazali su zvanični rezultati Australske izborne komisije.

Howardova Liberalno-nacionalna koalicija osvojila je 46,6 posto glasova i 47 mjesta u parlamentu. Howardova oblast Bennelong u potpunoj je neizvjesnosti, dok će o konačnom ishodu odlučiti glasovi putem pošte koji će se prebrojati u narednih nekoliko dana.

Howard je insistirao na svom upravljanju ekonomijom, tvrdeći kako se Ruddu ne može vjerovati da će nastaviti 17 godina australskog neprekinutog ekonomskog rasta potaknutog kineskom i indijskom glađu za australskim ugljem i drugim mineralima.

Rudd (50), tvrdio je kako je Howardu (68) ponestalo ideja.