Svijet
6

Kerry: Uvijek ćemo pružati podršku izraelskim snovima

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry izjavio je kako će njegova zemlja uvijek podržavati "snove i sigurnost Izraela".

Kerry se obratio na ceremoniji u New Yorku povodom godišnjice govora bivšeg izraelskog predsjednika Chaima Herzoga, održanog 1975. godine, u kojem kritikuje rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) zbog kvalificiranja cionizma kao jednog vida rasizma. 

On je istakao kako niti jedan drugi savez Izraela ne može biti toliko jak kao savez ove zemlje sa SAD-om. 

"Vrijeme se može promijeniti ali mi jednu stvar vrlo dobro znamo. Podrška SAD-a snovima i sigurnosti Izraela nikada neće biti promijenjena", poručio je Kerry, te dodao kako je Izrael zemlja koja je utemeljena demokratijom i formirana na ideji jevrejske države. 

"Zbog toga, ovdje, u UN-u i na svim drugim međunarodnim platformama stojimo rame uz rame sa Izraelom. Zbog toga visokim glasom kritikujemo i osuđujemo svaki napor koji za nepravedno kao metu uzima legitimitet Izraela", kazao je Kerry. 

On je naglasio također kako iz ovih razloga SAD ne odustaje od uspostavljanja trajnog i pravednog mira između Izraelaca i Palestinaca.