Svijet
0

Kerry stigao u Egipat u prvu posjetu od svrgavanja Mursija

FENA
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Američki državni sekretar John Kerry stigao je u nedjelju u Kairu kako bi izvršio pritisak na egipatske vojne vladare za demokratski napredak u njegovoj prvoj posjeti otkako je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi.

Uoči početka suđenja Mursiju, Kerry je sletio u Kairo u pokušaju da poboljša odnose s regionalnim saveznikom i da osigura povratak Egipta na put demokratije nekoliko sedmica nakon što su SAD suspendovale godišnju pomoć od 1,5 milijardi dolara.

Američki zvaničnici kažu da će se Kerry, najviša ličnost iz američke administracije koja je posjetila Egipat od Mursijevog svrgavanja u julu, sastati s egipatskim liderima, među kojima je u privremeni predsjednik Adli Mansur, ministar vanjskih poslova Nabil Fahmi i moćni čelnik vojske Abdel Fatah el-Sisi.

Njegovi razgovori će se fokusirati na to kako Washington vidi političku tranziciju koja je "održiva, uključiva i demokratska", rekao je viši zvaničnik State Departmenta novinarima.

Kerry će se tokom svoje šestosatne posjete sastati i s predstavnicima egipatskog civilnog društva koji su zabrinuti zbog gušenja promursijevih demonstracija diljem zemlje.