Svijet
0

Kerry održao "otvorene" razgovore s Putinom

FENA
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je imao "otvorene" razgovore o Ukrajini, Siriji i Iranu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak i kazao je kako je bitno da dvije zemlje ostanu u kontaktu.

Dok Sjedinjene Države i Rusija imaju suprotstavljene stavove prema sukobima u Ukrajini i Siriji, Kerryjeva posjeta izgleda da ima za cilj održavanje kontakta dvije zemlje čiji su međusobni odnosi na najnižem nivou od Hladnog rata.

Kerry se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim na više od četiri sata prije nego što je održao razgovore s Putinom u crnomorskom turističkom gradu Sočiju, u posjeti na najvišem nivou jednog američkog zvaničnika od izbijanja ukrajinske krize u jesen 2013.

"Imao sam veoma otvorene razgovore s predsjednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Lavrovom o ključnim temama među kojima su pregovori o iranskom nuklearnom programu, sirijski sukob i ukrajinska kriza", navodi Kerry na svom zvaničnom Twitter nalogu, prenosi Reuters.

"Bitno je održati linije komunikacije između SAD i Rusije u bavljenju globalnim temama", kazao je.

Obraćajući se novinarima prije nego što su razgovori počeli, Putinov portparol Dmitrij Peskov pozdravio je sastanak najviših zvaničnika kao pozitivan korak.

"Putem dijaloga moguće je pronaći puteve za normalizaciju i tješnju saradnju u bavljenju međunarodnim problemima", izjavio je on, dodajući da "Rusija nikada nije bila inicijator ovog zahlađenja odnosa".

Odnosi Washingtona i Moskve pogoršali su se otkako je Rusija anektirala ukrajinski Krimski poluotok u martu 2014. i podržava proruske separatiste u istočnoj Ukrajini.

Moskva optužuje Washington za orkestriranje prošlogodišnjeg svrgavanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je uživao podršku Rusije.