Ponos turskog i američkog naroda
0

Kerry odlikovao porodicu policajca stradalog u napadu na ambasadu SAD-a

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Mustafa Akarsu, službenik snaga sigurnosti, koji je smrtno stradao u terorističkom napadu na američku ambasadu u Ankari, svojom hrabrom reakcijom spasio je mnoge živote i on je ponos kako turskog tako i američkog naroda, poručio je danas državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kerry, tokom posjete Ankari gdje je prisustvovao ceremoniji prisjećanja na žrtve napada od prije mjesec dana..

Kerry je pri dolasku u ovu zemlju, prisustvovao ceremoniji prisjećanja, kojoj su, također prisustvovali članovi porodice stradalog Akarsuya, rodbina i prijatelji, kao i ambasador SAD-a u Turskoj Francis Ricciardone.

On je porodici stradalog Akarsuya uručio medalju "Thomas Jefferson Star“, koju dodjeljuje Bijela kuća, a potom i zastavu koja je na jarbolu ispred zgrade ambasade SAD-a do danas stajala na pola koplja.

Mustafa je ponos kako turskog tako i američkog naroda

Kerry je tokom svog obraćanja na ceremoniji, prenio riječi saučešća koje je uputio američki predsjednik Barack Obama.

"Mustafa je izgubio život zbog nas. On je ponos kako turskog tako i američkog naroda. Kada je opasnost od terorizma došla do vrata, Mustafa i njegovi prijatelji su hrabro reagovali i sačuvali ljudske živote", istakao je Kerry.

On je dodao da je dan kada je Mustafa izgubio život ujedno i njegov prvi dan u Ministarstvu, te da mu je ova tragedija bila u mislima i srcu.

"Vaš kolega Mustafa je bio osoba koja je imala snove. Želio je obrazovati svoju djecu u SAD-u. Ispunjenje njegovih snova danas je naša obaveza", rekao je Kerry.

Tokom posjete Turskoj, Kerry će se sastati s predsjednikom Turske Abdullahom Gulom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Kako je najavljeno, glavne teme današnjih sastanaka bit će sukobi u Siriji i dešavanja na Bliskom istoku. S obzirom na tursko-američke odnose, očekuje se da će se razgovarati i o bilateralnoj trgovini, ekonomiji, političkoj saradnji, kao i o međunarodnoj i situaciji u regiji.

U sklopu svoje turneje po Evropi i Bliskom istoku, šef američke diplomatije John Kerry posjetio je Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju. Nakon Turske Kerry će posjetiti Egipat,Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.