{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kerry: Izrael bi mogao postati država "aparthejd"

F
28.4.2014. u 12:13
0
9
Kerry: Izrael bi mogao postati država "aparthejd"
0
Kerry: Izrael bi mogao postati država "aparthejd"
John Kerry (Foto: AFP)
Američki državni sekretar John Kerry je upozorio da bi Izrael mogao postati država "aparthejd" ako uskoro ne postigne mir s Palestincima, objavljeno je na jednoj američkoj informativnoj stranici.
John Kerry je ovo izjavio u petak na zatvorenoj sjednici trilateralne komisije, objavila je stranica Daily Beats koja je u nedjelju navela tekst sa snimka.

"Formiranje dviju država bit će jedino realno rješenje zato što će unitarna država završiti tako što će biti ili država aparthejda s građanima druge klase ili država koja će uništiti sposobnost Izraela da bude židovska država", kazao je Kerry, objavo je Daily Beast.

Zvanični predstavnici i američki, evropski, ruski i japanski stručnjaci prisustvovali su sjednici, precizira informativna stranica.

Izraz "aparthejd" se odnosi na segregacionistički društveni sistem na snazi u Južnoj Africi od 1948. do 1994. godine.

Dok su se John Kerry i predsjednik Barack Obama suzdržavali da koriste ovaj termin govoreći o izraelsko-palestinskom konfliktu, bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter (1977.-1981.) nazvao je svoju knjigu o ovoj temi objavljenu 2006. godine "Palestina: mir, ne aparthejd".

John Kerry, posrednik u mirovnim pregovorima pokrenutim u julu 2013. godine, koji je u četvrtak pozvao izraelske i palestinske lidere da naprave kompromis, potvrdio je da izraelsko-palestinski mirovni proces nije mrtav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: