Svijet
0

Kerry: Izrael bi mogao postati država "aparthejd"

FENA
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Američki državni sekretar John Kerry je upozorio da bi Izrael mogao postati država "aparthejd" ako uskoro ne postigne mir s Palestincima, objavljeno je na jednoj američkoj informativnoj stranici.

John Kerry je ovo izjavio u petak na zatvorenoj sjednici trilateralne komisije, objavila je stranica Daily Beats koja je u nedjelju navela tekst sa snimka.

"Formiranje dviju država bit će jedino realno rješenje zato što će unitarna država završiti tako što će biti ili država aparthejda s građanima druge klase ili država koja će uništiti sposobnost Izraela da bude židovska država", kazao je Kerry, objavo je Daily Beast.

Zvanični predstavnici i američki, evropski, ruski i japanski stručnjaci prisustvovali su sjednici, precizira informativna stranica.

Izraz "aparthejd" se odnosi na segregacionistički društveni sistem na snazi u Južnoj Africi od 1948. do 1994. godine.

Dok su se John Kerry i predsjednik Barack Obama suzdržavali da koriste ovaj termin govoreći o izraelsko-palestinskom konfliktu, bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter (1977.-1981.) nazvao je svoju knjigu o ovoj temi objavljenu 2006. godine "Palestina: mir, ne aparthejd".

John Kerry, posrednik u mirovnim pregovorima pokrenutim u julu 2013. godine, koji je u četvrtak pozvao izraelske i palestinske lidere da naprave kompromis, potvrdio je da izraelsko-palestinski mirovni proces nije mrtav.