Svijet
0

Kerry: Assad prekršio sporazum o hemijskom oružju upotrijebivši hlor

FENA
Američki državni tajnik John Kerry je u četvrtak optužio režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da je prekršio međunarodni sporazum o uništenju hemijskog arsenala upotrijebivši ove godine oružje s hlorom.

"Postoje dokazi da je Assad upotrijebio hlor", izjavio je Kerry pred komisijom vanjskih poslova Predstavničkog doma. On je već spominjao takve sumnje protiv Damaska, ali nije nikada bio tako siguran.

Sjedinjene Američke Države također imaju "pitanja o nizu drugih činjenica" koje će biti "predmet istrage i mogla bi prekršiti međunarodnu konvenciju o hemijskom oružju, dodao je šef američke diplomatije.

Hlor se upotrebljavao kao hemijsko oružje u Siriji na "sistematičan i ponavljani" način, potvrdila je 10. septembra Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) zadužena za istragu o zabrani napada gasom u ovoj zemlji u ratu.

Istraga o upotrebi hlora je saopćena krajem aprila nakon što su Francuska i Sjedinjene Američke Države optužile režim da je koristio jedan industrijski hemijski proizvod u napadima na pobunjenička uporišta.

Prema međunarodnom sporazumu od septembra 2013. godine, sirijska vlada je praktično uništila svo hemijsko oružje koje je prethodno identifikovano u deklaraciji koju je uradio OPCW, ali su se nastavili razgovori u slučaju eventualnih grešaka ili propusta na ovom spisku.

Režim predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenici se međusobno optužuju za upotrebu hemijskih agensa, među kojima je i hlor, od početka krvavog sukoba, u martu 2011. godine.