{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kenijski pregovarači suglasili se u principu oko premijerskog položaja

F
21.2.2008. u 11:31
0
0
Kenijski pregovarači suglasili se u principu oko premijerskog položaja
0
Kenijski pregovarači suglasili se u principu oko premijerskog položaja
Kenijska vlada suglasila se u principu oko stvaranja premijerskog položaja koji je tražila opozicija, ali o odredbama dogovora i u budućim dužnostima premijera još se raspravlja, saopćio je u četvrtak vladin pregovarač.
"To je manje više dogovoreno. Sada raspravljamo o funkcijama premijera, odgovornostima, prirodi imenovanja i o drugim detaljima. To će biti privremena mjera", izjavio je Reutersu Mutula Kilonzo, zvaničnik koji vodi pregovore s bivšim šefom UN-a Kofijem Annanom.

Opozicija zahtijeva premijerski položaj i podjelu ministarskih mjesta po principu pola - pola.

Ona je zaprijetila novim uličnim protestima ukoliko u u roku od nekoliko sedmica ne bude političkog rješenja - izazivajući strahovanja od novog krvoprolića nakon što je u nasilju nakon spornih izbora 27. decembra ubijeno više od 1.000 ljudi.

Visoki vladin zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, izjvio je kako su u toku rasprave oko dvije uloge za premijera.

"Jedna od njih je neka vrsta vodećeg ministra a druga je položaj na čelu vlade koji odgovara parlamentu i koga bira i čije ponašanje regulira narodna skupština. Mora postojati istinska podijela vlasti", izjavio je zvaničnik.

Upitan da li bi taj položaj imao i izvršnu vlast, Kilonzo je izjavio: "Mi nećemo nikome dati praznu ljušturu".

On je kazao da će uz taj prijelazni položaj doći i klauzula koja predviđa da se taj položaj ukine kada se parlament raspusti ili kada se usvoji novi ustav.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: