Svijet
0

Kenijski pregovarači suglasili se u principu oko premijerskog položaja

FENA
Kenijska vlada suglasila se u principu oko stvaranja premijerskog položaja koji je tražila opozicija, ali o odredbama dogovora i u budućim dužnostima premijera još se raspravlja, saopćio je u četvrtak vladin pregovarač.

"To je manje više dogovoreno. Sada raspravljamo o funkcijama premijera, odgovornostima, prirodi imenovanja i o drugim detaljima. To će biti privremena mjera", izjavio je Reutersu Mutula Kilonzo, zvaničnik koji vodi pregovore s bivšim šefom UN-a Kofijem Annanom.

Opozicija zahtijeva premijerski položaj i podjelu ministarskih mjesta po principu pola - pola.

Ona je zaprijetila novim uličnim protestima ukoliko u u roku od nekoliko sedmica ne bude političkog rješenja - izazivajući strahovanja od novog krvoprolića nakon što je u nasilju nakon spornih izbora 27. decembra ubijeno više od 1.000 ljudi.

Visoki vladin zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, izjvio je kako su u toku rasprave oko dvije uloge za premijera.

"Jedna od njih je neka vrsta vodećeg ministra a druga je položaj na čelu vlade koji odgovara parlamentu i koga bira i čije ponašanje regulira narodna skupština. Mora postojati istinska podijela vlasti", izjavio je zvaničnik.

Upitan da li bi taj položaj imao i izvršnu vlast, Kilonzo je izjavio: "Mi nećemo nikome dati praznu ljušturu".

On je kazao da će uz taj prijelazni položaj doći i klauzula koja predviđa da se taj položaj ukine kada se parlament raspusti ili kada se usvoji novi ustav.