Svijet
0

Kenijski predsjednik spreman na dijalog čim se povrati mir

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kenijski predsjednik Mwai Kibaki, ponovo izabran 27. decembra na osporavanim izborima, koji su izazvali tragične nemire, izrazio je u četvrtak "spremnost" na politički dijalog, čim se mir povrati u zemlju.

"Ja sam spreman na dijalog sa svim zainteresiranim stranama, čim se vrati mir a politička temperatura spusti dovoljno nisko da se pokrene konstruktivan i produktivan dijalog" sa svim stranama, rekao je Kibaki na konferenciji za štampu u Najrobiju.

"Želim vas uvjeriti da vlada čini sve što je moguće da pruži sigurnost narodu Kenije. Oni koji nastavljaju da krše zakon moraju odgovarati pred licem pravde", dodao je on.

Nakon općih izbora od 27. decembra, u političko-etničkom nasilju, koje je zahvatilo zemlju, ubijeno je najmanje 346 osoba, prema posljednjem bilansu bolničkih snaga.

"Duboko sam pogođen besmislenim nasiljem za koje su odgovorni njegovi podstrekači, koji nastavljaju da vode ličnu politiku. To je prouzrokovalo beskorisne gubitke života, uništavanje dobara i raseljavanje nevinog stanovništva", rekao je Kibaki, dodavši da će "vlada nastaviti sa svojim naporima u uspostavljanju mira i reda".

On je na kraju pozvao naciju da "pokaže više poštovanja prema zemlji i njenim institucijama".