Svijet
13

Kenija uništava 120 tona slonovače vrijedne 250 miliona eura ili života više od 4.000 slonova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kenijske vlasti planiraju uništiti najveću zapljenu slonovače svih vremena. Radi se o 120 tona ovog materijala, čija se vrijednost na crnom tržištu procjenjuje na više od 250 miliona eura. Pretpostavlja se da je za ovu količinu slonovače moralo umrijeti blizu 4.000 slonova.

Spaljivanje slonovače bit će upriličena u sklopu Globalnog samita o problemu krivolova koje će biti održan u glavnom gradu države Nairobiju.

Međunarodna zajednica još je 1989. zabranila trgovanje slonovačom, međutim, zbog velikog teritorija kojeg slonovi naseljavaju, te korumpiranosti lovočuvara ovaj ilegalni biznis i dalje cvjeta. Nedavno je i Šri Lanka uništila 350 kljova, dajući do znanja da vlasti ove otočke države neće tolerisati krivolov.

Slonovača ili bjelokost obično se koristi za ukrašavanje namještaja, izradu skupocjenog nakita, a u nekim kulturama se vjeruje kako kljove slonova imaju određena afrodizijačka svojstva. Pretpostavlja se da krivolovci godišnje ubiju više od 3.000 jedinki najvećeg kopnenog sisara na svijetu.

Svoje prisustvo Globalnom samitu u Nairobiju najavile su i brojne poznate ličnosti kao što su Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, Elton John, te bivša NBA zvijezda Yao Ming.