Svijet
7

Kenija: Šest lavova napustilo nacionalni park i šeta po Nairobiju

Anadolija
Servis za divlje životinje s puškama traži lavove (Foto: AFP)
Servis za divlje životinje s puškama traži lavove (Foto: AFP)
Šest lavova napustilo je Nacionalni park u Nairobiju i šeta stambenim dijelovima kenijske prijestonice, rekao je zvaničnik servisa zaduženog za divlje životinje.

"Lavovi su prvi put primijećeni oko četiri sata izjutra u blizini bolnice u predgrađu Langata, kasnije i u blizini Kibera, najvećeg sirotinjskog naselja u Keniji", rekao je Paul Udoto, portparol Servisa za divlje životinje Kenije.

Još uvijek je nejasno kako su lavovi izašli iz parka koji je uglavnom okružen električnom ogradom.

Tim rendžera iz servisa prati lavove kako bi ih uhvatili i vratili u park. No, Udoto ističe da to nije nimalo lagan posao, jer su lavovi spremni na sve.

Nacionalni park u Nairobiju prostire se na 117 kvadratnih kilometara i stanište je za ugrožene vrste, poput crnog nosoroga, lavova, leoparda, geparda, hijena, žirava i raznih ptica. Lavovi koji su napustili rezervat lutaju samo desetak kilometara od centra Nairobija, koji je sjeverno od parka. Ponekad se desi da se ljudi susretnu sa lavovima, ali na južnoj strani koja nema električnu ogradu.

Prije četiri godine šest lavova je ubijeno nakon što je krdo od osam lavova napalo i ubilo osam koza Massai stočara. U Keniji je ostalo samo oko 2.000 lavova, kao posljedica lova i krivolova koji je trajao godinama.

Vlada je nedavno objavila plan prema kojem će dio nove željezničke pruge prolaziti kroz rezervat. To je izazvalo rekaciju udruženja za zaštitu životinja, koja smatraju da bi pruga dodatno narušila stanište divljih životinja.