Svijet
0

Kenija: Policija dobila neređenje da "puca i ubija"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kenijska policija je dobila naređenje da "puca i ubija" kradljivce, palikuće i osobe koje nose oružje ili blokiraju puteve kako bi zaustavila nasilje u zemlji, izjavio je u srijedu kenijski policijski oficir.

Oficir je izjavio da je naređenje izdano prije nego što su počeli zvanični razgovori u Nairobiju između ponovo izabranog predsjednika Mwaija Kibakija i njegovog protivnika Raila Odinge, u prisustvu posrednika bivšeg generalnog tajnika UN-a Kofija Annana, javio je AFP.

Oko 1000 ljudi je ubijeno, a oko 250.000 je raseljeno zbog političko-etničkih sukoba u Keniji koji su uslijedili nakon što je 30. decembra položio zakletvu ponovno izabrani predsjednik Kibaki kojeg je Odinga optužio da mu je oteo pobjedu.

Od ponedjeljka navečer ubijene su 22 osobe u zemlji, u kojoj su prvi put vojni helikopteri otvorili vatru na protivničke grupe u Naivashi, u dolini Rift, epicentru sukoba između zajednica do kojih je došlo zbog izbora i starih sukoba oko zemljišta koji nisu riješeni od postizanja nezavisnosti.

Politička kriza i nasilje u Keniji u središtu su razgovora afričkih ministara vanjskih poslova koji pripremaju samit Afričke unije za četvrtak u Addis Abebi.