Svijet
0

Kenija: Odinga pozvao vlasti da priznaju poraz na izborima

FENA
Kenijski opozicijski čelnik Raila Odinga pozvao je u nedjelju predsjednika Mwaija Kibakija i njegovu vladu da priznaju poraz na izborima ili dozvole ponovno prebrojavanje glasova.

Odinga tvrdi da je njegov Narandžasti demokratski pokret (ODM) na općim izborima u četvrtak osvojio skoro tri puta više mjesta u parlamentu od Kibakijeve Stranke nacionalnog jedinstva (PNU), prenijele su agencije.

"To je najteža moguća optužba naroda na račun vlade, koja je izgubila svaki legitimitet i ne može više upravljati zemljom", ocijenio je Odinga.

"Pozivam predsjednika Mwaija Kibakija da prizna i ispoštuje volju naroda Kenije i časno prizna poraz", izjavio je Odinga.

Kenijska izborna komisija trebalo bi danas da saopći konačne rezultate izbora.

Posljednji izveštaj, objavljen u subotu, prema kojem Kibaki (76) vodi sa oko 120.000 glasova razlike, razbjesnio je Odingine pristalice nakon što je prethodno saopćeno da lider ODM-a ima prednost od 38.000 glasova.

PNU je nazvala Odingine optužbe "zločinom protiv demokratije" i poručila da nema ništa protiv prebrojavanja glasova jer će rezultati pokazati kakvim se sve manipulacijama služi opozicija.

Obje strane su razmijenile optužbe za višestruko glasanje u svojim uporištima.

Na nekim biračkim mjestima, poznatim po podršci jednome ili drugom kandidatu, zabilježen je rekordan odziv 98-99 posto, dok je na jednom biračkom mjestu odziv glasača iznosio čak 115 posto.

Haotično prebrojavanje glasova bacilo je sjenku na izbore u ovoj istočnoafričkoj državi, koji su se prema prvobitnoj ocjeni 30.000 stranih i domaćih posmatrača uglavnom uzorno odvijali.

Kenijci su na izborima birali predsjednika, 210 poslanika u parlamentu i 2.848 predstavnika u lokalnim vlastima.

U iščekivanju konačnih rezultata izbora, koji će, sudeći po svemu, biti najtješnji u posljednjih 40 godina, širom zemlje raste napetost i izbijaju povremeno nemiri.

Najmanje dvoje ljudi je u nedjelju ubijeno u sukobu s policijom u zapadnom gradu Kisumu, uporištu ODM-a, u kojem su demonstranti provalili u nekoliko supermarketa i prodavnica i počeli ih pljačkati.

U Kiberi, čiji je poslanik Odinga, policija je pucala u zrak i upotrijebila suzavac da rastjera hiljade demonstranata.

Od četvrtka je ubijeno najmanje šest ljudi, a lider ODM-a pozvao je sugrađane da ostanu mirni i ne prave haos u zemlji, poznatoj po stabilnosti u veoma nemirnoj regiji gdje traje rat u Somaliji i jača napetost između Etiopije i Eritreje.

Predizborne kampanje u Keniji obično su praćene nasiljem, ali je ova godina, sa 70 mrtvih od jula, mnogo mirnija od 1997. kada su život izgubile stotine ljudi.