Svijet
0

Kenija: Neredi nakon odgode objave rezultata izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstranti i bande pljačkaša poharali su u subotu opozicijska uporišta u Keniji nakon što je odgoda objave rezultata predsjedničkih izbora potaknula optužbe da vlada pokušava namjestiti izbore.

U zapadnom gradu Kisumuu, odakle je opozicijski kandidat Raila Odinga (62), stotine nezadovoljnih mladića izišlo je na ulice, paleći vatre, pljačkajući trgovine i blokirajući ceste.

Lokalni stanovnici rekli su da je jedna osoba poginula. Zbog sukoba suparničkih bandi u Kiberi, najvećoj siromašnoj četvrti Nairobija, na ulice je raspoređena policija.

"Protestiramo zbog odgode objave rezultata. Slutimo plan vlade da namjesti izbore. To nećemo prihvatiti", rekao je jedan demonstrant u Kisumuu.

Odinga, bogati nasljednik nacionalističkog heroja, dobio je na izborima u četvrtak više glasova od aktualnog predsjednika Mwaija Kibakija (76), koji je na vlast došao na izborima 2002.

Izbori su protekli uglavnom mirno, ali su napetosti izbile u subotu nakon što se razlika između dvojice kandidata počela smanjivati, prenijele su agencije.

Opozicijski aktivisti optužuju vladu da odgodom objave rezultata izbora Kibakiju želi namjestiti pobjedu.

Kibakijeva stranka PNU očekuje njegovu pobjedu s prednosti od oko 300.000 do 500.000 glasova.