Svijet
0

Kenija: Kibaki odbio raspisati nove izbore

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kenijski predsjednik Mwai Kibaki odbio je raspisati nove izbore i tako okončati dvosedmičnu krizu ove istočnoafričke zemlje. Kibaki je odbio i novo prebrojavanje glasova s održanih predsjedničkih izbora.

Zbog političkog nasilja koje se pretvara u etnički sukob dvaju plemena koja podržavaju različite predsjedničke kandidate, sve je više izbjeglica i raseljenih širom Kenije.

Život je izgubilo 500 ljudi, a procjenjuje se da je 255 hiljada moralo napustiti svoj dom u sukobima koji su nastali kada je opozicija predvođena Railom Odingom optužila Kibakija za izbornu krađu.

Iako su se nemiri pretvorili u ulične sukobe a potom i u protjerivanje stanovništva, Kibaki je odbio sve ponude kako bi se kriza okončala, uključujući i mogućnost podjele vlasti sa svojim rivalom.

U međuvremenu je humanitarna pomoć sve neophodnija, prenijele su agencije.

"Dopremanje humanitarne pomoći postaje sve lakše, čak i u onim dijelovima Kenije koji su nam do sada bili nedostupni. Međutim, morali smo zatražiti pomoć našeg ureda u Ugandi jer se na granici dviju zemalja nalazi sve više izbjeglica", kazao je John Holmes, koordinator Ujedinjenih nacija za krizna područja.

Hiljade raseljenih osoba zavise od humanitarne pomoći koju je najteže dostaviti u siromašne dijelove zemlje, gdje izbijaju tuče među ljudima koji satima čekaju da bi dobili hranu. Sve veći broj stanovnika iz zapadne Kenije u strahu bježi u gradove a nezadovoljstvo je sve veće.

I dalje se ne vidi rješenje krize u zemlji koja je važila za jednu od najrazvijenijih u istočnoj Africi.

Iako je obećao da će učiniti sve da uspostavi dijalog među stranama u sukobu, Kibaki je svoj kabinet skoro popunio ministrima iz svoje stranke.