MKCK
0

Kellenberger u posjeti Gruziji i Rusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) posjetit će Gruziju i Rusiju kako bi procijenio humanitarne posljedice nedavnih borbi, saopćila je u subotu organizacija sa sjedištem u Ženevi.

Predsjednik MKCK Jakob Kellenberger doputovat će u gruzijsku prijestonicu Tbilisi u nedjelju na razgovore s predsjednikom Mihajlom Saakašvilijem, navodi MKCK u saopćenju, prenosi u subotu Reuters.

Očekuje se da se Kellenberger sastane s visokim ruskim zvaničnicima, uključujući ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, u Moskvi u utorak. On će se sastati i sa zvaničnicima u Vladikavkazu u Rusiji i u Južnoj Osetiji.

Rusija je protjerala gruzijske snage iz Južne Osetije prošle sedmice u velikoj kontraofanzivi nakon što je Gruzija pokušala preuzeti regiju od proruskih separatista.

"Tokom rasprava, Kellenberger će naglasiti sposobnost MKCK da dostavi pomoć najranjivijim kategorijama na svim stranama, posebno onima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove pred sukobima i onima koji su ostali izolovani i potrebna im je pomoć", navoidi MKCK u saopćenju.