Svijet
0

Kćerka komandanta Auschwitza napisala knjigu o ocu

FENA
Barbara Cherish (66), kćerka esesovca i jednog od zapovjednika zloglasnog logora Auschwitz Arthura Liebehenschela, tek nedavno je otkrila tko joj je bio otac.

Opterećena takvim porijeklom, posvetila se proučavanju prošlosti i napisala knjigu "Zapovjednik Auschwitza" i nakon duboke životne krize - razvoda i sestrine smrti - posvetila se proučavanju prošlosti, pokušavajući rekonstruirati životnu priču svoga oca.

Cherish je rođena 1943., da bi sa šest godina bila data na staranje hraniteljskoj porodici koja je 1956. emigrirala u SAD, gdje otad i sama živi. Još kao dijete znala je da je njezin otac bio umiješan u nešto strašno, o čemu se u porodici u kojoj je odrastala uglavnom nije govorilo ili se samo spominjalo kao nešto loše. Tek kasnije, kao odrasla osoba, otkrila je da je pet mjeseci tokom Drugog svjetskog rata on bio jedan od upravitelja Auschwitza. Otkrivanje novih činjenica o ocu io vlastitoj prošlosti donosilo je mahom bolna saznanja. Pored toga što je sudjelovao u upravljanju Auschwitz, Liebehenschel je još ranije napustio suprugu i djecu zbog druge žene.

On je po završetku rata zbog svojih zločina u Poljskoj osuđen na smrt i pogubljen, navodi BBC.

Unatoč svemu tome, Cherish u svojoj knjizi pokušava nemile činjenice i osjećanje krivice koje imaju sva, kako s okljevanjem kaže, djeca zločinaca pomiri s ljubavlju i lojalnošću koje prema ocu kojeg nikada nije upoznala ipak osjeća, prenose u utorak agencije.