Južna Koreja
1

Kćerka diktatora u utrci za predsjednika

Klix.ba
Park Geun-Hye ima veliku podršku (Foto: AFP)
Park Geun-Hye ima veliku podršku (Foto: AFP)
Vladajuća stranka u Južnoj Koreji je danas većinom glasova izabrala kćerku ubijenog diktatora za svog predsjedničkog kandidata, što je prvi put da je jedna velika stranka u toj zemlji odabrala ženu za ovu ulogu.

Park Geun-Hye, čiju majku je ubio agent Sjeverne Koreje, je osigurala nevjerovatnih 84 posto glasova te tako ubjedljivo pobijedila ispred četiri ostala kandidata konzervativne stranke Novi front. Ankete pokazuju da je ona i najveći favorit za dobijanje predsjedničkih izbora koji se održavaju 19. decembra.

Šezdesetogodišnja Park je 2007. godine izgubila od Lee Myung-Baka, koji je kasnije postao i predsjednik Južne Koreje. Predsjednici u Južnoj Koreji mogu dobiti samo jedan petogodišnji mandat.

Park je obećala da će svoj mandat posvetiti stvaranju zemlje pune snova i nade, da će pokušati smanjiti razliku između bogatih i siromašnih te da će smanjiti stopu nezaposlenosti mladih ljudi. Park je obećala i da će iskorijeniti korupciju.

Park je kćerka Parka Chung-Heea, koji je preuzeo vlast nakon vojnog udara 1961. godine i vladao kao diktator. Ubio ga je njegov šef špijunske mreže 1979. godine. Poštovali su ga zbog toga što je od ratom razorene zemlje za kratko vrijeme stvorio ekonomsku silu, ali su ga i mrzili zbog uskraćivanja ljudskih prava i sloboda.