Svijet
0

KBSA i NBS: Otvoreno pismo čelnicima institucija BiH

FENA
Na osnovu inicijative o oduzimanju državljanstva BiH osobama koje su ga nelegalno stekle u 90-tim godinama, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) zajedno sa Narodnom bošnjačkom strankom NBS i fondacijom Bošnjački komitet za ljudska prava traži formiranje nezavisne komisije koja će uraditi detaljnu istragu o dodeljivanju BiH državljanstava nakon 1995. godine.

Ovo se navodi u njihovom otvorenom pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH te predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dodaje se da kao što je činjenica da je određen broj stranih državljana arapskog porijekla aktivno učestvovalo u ratnim dejstvima unutar BiH u periodu 1992.-1995., isto tako činjenice pokazuju da učešće stranih državljana u ratnim dejstvima u istom periodu nije bilo ograničeno samo na ovu etničku grupu.

"Kroz rad Haškog međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u BiH smo upoznati s činjenicama da su aktivno učešće u ratnim dejstvima unutar BiH imale regularne vojne formacije država koje graniče sa BiH kao i brojne paravojne formacije iz ovih država kao i šireg regiona (npr. dobrovoljci i plaćenici iz Rusije, Grčke, Bugarske, Rumunije). Pripadnici ovih formacija su učestvovali u agresiji na Republiku BiH, a Haški tribunal je već pojedince osudio za genocid i zločine protiv čovječnosti", navodi se u pismu.

Ističe se da KBSA u saradnji s NBS i fondacijom Bošnjački komitet za ljudska prava podržava akciju oduzimanja BiH državljanstva osobama koje su ga dobile ilegalnim putem i smatra da državljani BiH ne mogu biti osobe koje su direktno učestvovale u dejstvima koja su rezultirala genocidom, ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti.

"Iz navedenih razloga, tražimo od vas formiranje komisije koja će uraditi detaljnu istragu o dodeljivanju BiH državljanstava nakon 1995. godine. Početna tačka ove istrage moraju biti osobe koje su učestvovale u vojnim formacijama jedinica koje su počinile agresiju i genocid", navodi se u pismu.

Dodaje se da jedino nalazi nezavisne komisije koja će detaljno ispitati okolnosti i pojedinačne slučajeve dobivanja BiH državljanstva, mogu dati kredibilitet odluci o oduzimanju BiH državljanstava pripadnicima jedne etničke grupe.

U pismu se navodi da Komisija za preispitivanje državljanstva treba upoznati javnost sa ustanovljenim zloupotrebama propisa za sticanje državljanstva, kako od onih koji su na nelegalan način pokušali dobiti BiH pasoš, tako i onih koji su takvima udovoljili.

"Isto tako u slučaju deportacije komisija treba zahtjevati da se ispoštuju sve međunarodne konvencije po kojima se ne smiju deportirati građani u zemlje u kojima će biti mučeni, te potrebitosti dobivanja garancija od dotičnih zemalja po ovom pitanju", navodi se u pismu.