Svijet
0

Kazne za obučavanje u terorističkom kampu

FENA
Ekstremisti koji posjećuju neki od terorističkih logora za obučavanje, ubuduće će u Njemačkoj biti kažnjavani zatvorom do deset godina, saopćila je njemačka vlada u utorak.

"Boravak u nekom od terorističkih logora i obučavanje s ciljem izvršenja terorističkih napada ubuduće će biti kazneno gonjeni", proizlazi iz nacrta zakona ministrice pravosuđa Brigitte Zypries. Predviđa se također lakši postupak protjerivanja stranaca koji završe obuku u terorističkom logoru.

Zypries je istodobno objasnila da puki boravak u terorističkim logorima sam po sebi ne predstavlja kazneno djelo.

"Kažnjiva je priprema za izvršenje terorističkog napada, ali ne i puki boravak u logoru", izjavila je Zypries. Nejasno je, međutim, kako dokazati da je neko boravio u terorističkom logoru isključivo s ciljem izobrazbe za izvršenje terorističkih napada.

Novi zakon predviđa i zakonsko gonjenje onih osoba koje pripremaju eksploziv ili nabavljaju elemente potrebne za sastavljanje eksplozivnog sredstva, prenijela je Hina.

Njemačka vlada tim je nacrtom zakona reagirala na nedavno razotkrivanje skupine islamskih ekstremista koji su planirali napade autobombama na američke vojne ciljeve u Njemačkoj. Unatoč činjenici da su vlasti bile upoznate s njihovim boravkom u jednom pakistanskom terorističkom logoru, nije bilo moguće uhititi ih sve dok nisu počeli sastavljati bombe.