Francuska
0

Kazna za brisanje zadnjice trobojkom

FENA
Fotografija na kojoj muškarac briše zadnjicu francuskom zastavom podstakla je vladu u Parizu da zatraži krivično gonjenje njenog autora.

Slika, jedan od pobjedničkih eskponata na takmičenju koje je lanac prodavnica knjiga i nosača zvuka FNAC organizovao u Nici na jugu Francuske, podigla je veliku prašinu u javnosti poslije njenog objavljivanja u listu Metro.

Ministrica pravde Michelle Aliot -Marrie tražila je podizanje krivčne optužnice protiv ovog "nedopustivog čina".

"Vjerovatno postoje legalna sredstva da se kazni taj nepodnošljiv čin protiv francuske zastave, istakao je portparol ministarstva pravde Guillaume Didier", dodajući da ga, ukoliko zakon ne predviđa takva sredstva, treba mijenjati.

Odluka da se podigne optužnica donijeta je nakon što je jedan od poslanika UMP-a, vladajuće stranke predsjednika Nicolasa Sarkozyja, poslao pismo ministarstvu, žaleći se na "sramotnu" fotografiju i tražeći da se pokrene istraga.

" Zahtijevam da se osoba koja je počinila ovaj sramni čin kazni i ukoliko je to moguće i oni koji su to objavili", navodi u pismu poslanik Eric Sioti.

Prema mišljenju državnog tužioca u Nici Erica de Mongolfijea, koji je razmotrio slučaj na zahtjev ministarstva, fotografija ne predstavlja krivično djelo, jer je snimljena u "kreativnom duhu".

Prema francuskom krivičnom zakonu, uvreda francuske državne himne ili trobojke tokom javno organizovanog skupa kažnjava se sa šest mjeseci zatvora i globom od 7.500 eura.

"Da bi bila krivično djelo, "uvreda mora biti počinjena za vrijeme javnog skupa, što ovdje nije slučaj", komentarisao je Mongolfije.