Svijet
0

Kazahstanci u nedjelju biraju predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kazahstanci u nedjelju biraju predsjednika na prijevremenim izborima koje je "otac nacije" raspisao odustavši od referenduma kojim je želio sebi ozakoniti neograničenu vladavinu, ali je pobjeda Nursultana Nazarbajeva neupitna zbog autokratskog sustava i bojkota opozicije.

Suprotstavit će mu se tri kandidata, od kojih su dvojica, bivši komunist Džambil Ahmetbekov i senator Gani Kasimov, podržavali referendumom da se Nazarbajevu ozakoni vlast do 2020., javlja AFP.

Početkom februara 70-godišnji Nazarbajev, bivši radnik u čeličani koji vlada još od sovjetskog doba, odbacio je zamisao o referendumu i iznenadio raspisivanjem izbora dvije godine prije roka. Sve opozicijske stranke optužile su ga za političku manipulaciju i najavile bojkot, a socijaldemokratska stranka OSDP-Azat ocijenila je da "izborima vlast samo ispunjava formalnost".

Politički analitičari smatraju da će bojkot opoziciji donijeti više štete nego koristi jer će izgubiti priliku voditi kampanju za parlamentarne izbore 2012., a riskiraju i gubitak podrške javnosti.

"Kada bi bilo koji opozicijski kandidat dobio pet do šest posto glasova na predsjedničkim izborima, opoziciji bi to automatski omogućilo početak dijaloga o sastavu idućeg parlamenta", smatra analitičar Aidos Sarim i podsjeća da su u sadašnjem sazivu parlamenta gotovo isključivo članovi vladajuće Nur Otan stranke.

Promatrači OSCE-a izrazili su žaljenje zbog nejednake kampanje u kojoj su drugi kandidati nevidljivi. Hrvatski političar Tonino Picula, voditelj OSCE-ove misije koja će pratiti izbore, pohvalio je jednu reformu izbornog zakona, no zabrinut je ograničavanjem medijskih sloboda, zabranom javnih protesta i odbijanja registracije opozicijskih stranaka.

Jedan od predsjednikovih savjetnika najavio je da će Nazarbajev dobiti više od 91 posto glasova, koliko je imao 2005. godine, a sam predsjednik, kojega sunarodnjaci zovu "tata", obećao je vladati sve dok mu "to zdravlje dopusti".

Kazahstanom, koji je prvi svjetski proizvođač urana i vodeći proizvođač te izvoznik nafte, industrijskih metala i žitarica, Nazarbajev vlada željeznom rukom. Proveo je tržišne reforme, privukao strana ulaganja te uživa stvarnu popularnost kod 16 milijuna stanovnika kojima je standard rastao zahvaljujući gospodarskom procvatu nakon raspada SSSR-a 1991.

Izgradio je odlične odnose s Rusijom, Kinom i zapadnim zemljama. Evropske i američke tvrtke izravno su uložile 150 milijardi dolara u Kazahstan, a zadnjih godina sve je veći ulagač Kina. Kazahstan, koji nikada nije održao izbore ocijenjene pravičnima, predsjedao je 2010. OSCE-om, kojemu je misija brinuti se za provedbu demokratskih standarda.

Nakon pobjede u nedjelju Nazarbajev bi trebalo da vlada do 2016., ali je njegov savjetnik rekao da "će se pitanje nasljednika rješavati za deset ili 11 godina" čime je naznačio da "tata" ne namjerava brzo otići. Pitanje nasljednika zagonetno je jer Nazarbajev nema sina i kao moguć nasljednik spominje se njegov zet, milijarder Timur Kulibajev.

Predsjednikov savjetnik Jermukhamet Jertisbajev rekao je za Reuters da će se "pošteni i transparentni izbori" održati nakon 2020. i vjerojatno će pobijediti neko nov, možda jedan od tisuća mladih Kazaka koji studiraju na Zapadu, govore strane jezike, aktivni su u vladi, državnim tvrtkama ili privatnim tvrtkama.