Svijet
0

Kazahstan: Završeni izbori, očekuje se pobjeda stranke šefa države

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Kazahstanu su u subotu održani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, prvi put po stranačkim listama i pošto su deputati prethodnog saziva donjeg doma (Medžilisa) u junu dobrovoljno predali mandate.

Poslije izbora novog saziva mogu stupiti na snagu popravke unesene u ustav po kojima se od predsjedničke Kazakstan transformira u predsjedničko-parlamentarnu državu.

Dva sata pred zatvaranje na biračkim mjestima glasalo je više od 58 posto od blizu osam miliona upisanih birača, saopćila je Centralna izborna komisija.

Na izborima sudjeluje sedam političkih stranaka - Nacionalna socijaldemokratska stranka, Narodno-demokratska stranka Nur Otan (Svjetlost domovine), Stranka patriota Kazahstana, Kazahstanska socijaldemokratska stranka Aul, Demokratska stranka Kazahstana (Svijetli put), Stranka Ruhanijat (Razum) i Komunistička narodna stranka Kazahstana.

Prvi preliminarni rezultati bit će saopćeni u nedjelju, a prema anketama na izbornim mestima ogromnu većinu glasova (između 80 i 85 posto) osvojila je - prema očekivanjima analitičara - partija Nur Otan, čiji je lider dugogodišnji predsjednik Kazastana Nursultan Nazarbajev.

Glavno je, međutim, pitanje ko će biti drugi, odnosno da li će mjesta u parlamentu osvojiti opozicijska Svenacionalna socijaldemokratska stranka (ANDSP).

Šanse za ulazak u parlament, prema podacima analitičkog centra "Ekspertiza", imaju stranke umjerene opozicije Svijetli put, sa osvojenih 7,2 posto glasova i ANDSP, koja se odvojila od Svijetlog puta, s 5,6 posto glasova.

Novi saziv imat će mogućnost da daje saglasnost na postavljanje premijera i većine članova kabineta.

Prema izmjenama ustava od 21. maja Medžilis će biti sačinjen od 107 deputata, od kojih se 98 bira direktno, dok u skladu sa izmjenama ustava devet treba da izabere 20. augusta Skupština naroda Kazahstana.

Stranke su predložile 377 kandidata.

Ruski, ukrajinski i posmatrači iz Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država (ZND) ocijenili su da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i bez kršenja izbornog zakonodavstva, javile su ruske agencije.

Na biračkom mjestu Nazarbajev je rekao da je glasao za "stranku koja vodi narod putem mira i napretka" i da se na ovim izborima pojačava uloga organa lokalne samouprave.

Predsjednik Kazahstana je pozvao birače da glasaju "za prijateljstvo sa susjednim zemljama, za mir i stabilnost države, za poboljšanje života svakog Kazahstanca".

Nazarbajev, svojevremeni visoki sovjetski rukovodilac, na čelu je ove bivše sovjetske republike od 1989. godine.

Za Kazahstan je važno da ove izbore prizna Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) budući da ova zemlja pretenduje da 2009. predsjedava tom organizacijom.

OSCE će u nedjelju dati prvu preliminarnu ocjenu, a konačni rezultati se očekuju za pet dana.