Brane nezavisnost
59

Kazahstan odbija državnu zajednicu sa Rusijom: Ne želimo ući u takav projekat

V. K.
Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev odbacio je mogućnost formiranja državne zajednice Rusije i Kazahstana po uzoru na onu formu koju trenutno imaju Bjelorusija i Rusija.
Na regionalnom samitu, Tokajev je govorio o bliskosti bivših sovjetskih republika te je rekao kako bliskost Bjelorusije i Rusije stvara problem te je poručio kako o tome želi razgovarati sa Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

"Formula 'dvije zemlje - jedna država' stvara jedinstveni presedan sa političkim, pravnim, vojnim, ekonomskim, monetarnim, kulturnim i humanitarnim prostorom. Sada se čak dijeli i nuklearno oružje", rekao je Tokajev.

Povodom približavanja bivših sovjetskih republika oglasio se i glasnogovornik kazahstanskog predsjednika koji je poručio kako Kazahstan ne želi stvaranje bilo kakve slične državne zajednice sa Rusijom.

"Kazahstan nema namjeru da formira državnu zajednicu ili da se pridruži državnoj zajednici", rekao je.

Od ljeta 2020. godine, Moskva i Minsk su produbili svoje veze te su dodatno radili na uspostavljanju državne unije Bjelorusije i Rusije. Državna unija podrazumijeva jedinstven monetarni sistem, ukidanje granica te niz drugih zajedničkih sistema.

Pored toga, od uspostavljanja državne unije Bjelorusija i Rusija sve više sarađuju i u vojnom pogledu, a posljednji takav primjer je i odluka Kremlja da na teritoriju Bjelorusije rasporedi taktičko nuklearno naoružanje koje će biti pod kontrolom Rusije.



Iako su Bjelorusija i Rusija kroz državnu uniju gotovo u potpunosti povezani, Lukašenko i Putin su nekoliko puta naglašavali kako države i dalje djeluju nezavisno jedna od druge i da državna unija ne podrazumijeva potpunu integraciju.