Svijet
0

Kazahstan od 1. januara predsjedava OSCE-om

FENA
Kazahstan od 1. januara na godinu dana preuzima predsjedanje Organizacijom za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), tokom kojeg će prioriteti biti razoružanje, dijalog kultura i situacija u Afganistanu.

Predsjedanje Kazahstana je u OSCE-u dvostruka premijera – prvi put ovom organizacijom koja broji 56 zemalja članice predsjedava država iz Azije i ujedno jedna postsovjetska zemlja.

Kako je najavljeno u Astani težište predsjedanja kome su se dugo protivile zapadne članice bit će angažiranje za nuklearno razoružanje, energetska sigurnost, napori za dijalog kultura u cilju stabilizacije u kriznim regijama oko Kazahstana.

Glavni prioritet bit će, međutim, Afganistan, jer je Kazahstan, što je bio preduvjet SAD-a da vlastima u Astani omoguće predsjedanje OSCE-om, predvidio u idućih pet godina 50 miliona dolara za obuku oko hiljadu mladih Afganistanaca u školama i fakultetima Kahstana.

Ministar vanjskih poslova Kazahstana Kanat Sadaubajev prilikom posjete Kabulu ujesen, kako bi se dodgovorio o početku programa obuke, ukazao je na zajedničke povijesne i kulturne korijene dviju zemalja i naglasio angažman Kazahstana za regionalne procese integracije.

Proteklih godina je Kazahstan već stavio na raspolaganje za obnovu Afganistana – po jedne škole, bolnice i ulice – 2,4 miliona dolara.

Nulearno razoružanje je Kazahstanu također bitna tema.

Kazahstan je nakon osamostaljenja 1991. uništio sav nuklearni arsenal naoružanja iz doba Sovjetskog saveza i zatvorio područje za testiranje nuklearnog naoružanja Semipalatinsk.

Sporazum o zoni bez nuklearnog naoružanja u Centralnoj Aziji potpisan je 2006.

Daljnji prioritet kazahstanskog predsjedanja OSCE-om bit će dijalog kultura i vjera i na tom polju je Kazahstan već dosta učinio, nakon što je od nezavisnosti organizirao više konferencija za uspostavljanje dijaloga vjerskih vođa. Zadnji kongres svjetskih vjera održan je 2008. u Astani.

Na prošlom samitu OSCE-a u Ateni, početkom decembra, kojim je okončano jednogodišnje predsjedanje Grčke, ministar Sadaubajev je kazao da njegova zemlja želi pomoći državama u primjeni međunarodnih zakona na regionalnoj osnovi u oblasti vojske, državne sigurnosti, rješavanja konflikata, gospodarskoj i ekološkoj saradnji.

Kazahstan na planu energetske sigurnosti također sebe smatra centralnim i odgovornim partnerom Evrope, i garantom za sigurnu opskrbu naftom i plinom.

Za sada je neizvjesno da li će namjera Kahstana da krajem predsjedavanja održi samit šefova država i vlada članica OSCE-a.

Predsjednik Nursultan Nazarbajev je ocijenio da postoje dobri razlozi da se 2010. obilježi 35. godišnjica Helsinške povelje, 65. godišnjica okončanja Drugoga svjetskog rata i dva desetljeća Pariške povelje za novu Evropu.

Inače su šefovi država i vlada zemalja članica OSCE-a održali zadnji samit u Istanbulu 1999.

Kazahstan je u međuvremenu odustao da takav samit biti održan u Astani, pa predlaže da bude upriličen u Beču, Berlinu ili nekoj drugoj državi članici OSCE-a.