Svijet
0

Katzav suspendiran, prva žena v.d. šefa države

FENA
Članovi odbora Kneseta (parlamenta) odobrili su danas zahtjev predsjednika Izraela Moshe Katzava da bude supendiran na tri mjeseca, dva dana nakon preporuke vrhovnog tužioca Menahema Mazuza da se podigne optužnica protiv njega zbog niza prestupa, uključujući silovanje i seksualno napastvovanje službenica.

Trinaest poslanika odbora je glasalo za, a 11 je bilo protiv da se Katzav proglasi privremeno nesposobnim da obavlja dužnosti predsjednika, kako bi mogao da se brani. Takva odluka znači da će privremeni šef države postati predsjednica Kneseta Dalija Itzik, prva žena u istoriji Izraela.

"Ovo je prvi put da je od adminstrativnog odbora zatraženo da udalji predsjednika od njegovih dužnosti. Od svakog od nas se zahtijeva da donese odluku koja uopće nije lahka," rekla je predsjednica odbora Ruhama Avraham, na početku višesatne sjednice.

Isti odbor pred sobom ima i peticiju koju je potpisalo 30 poslanika, zahtijevajući da počne proces smjene predsjednika jer je odbio da odmah podnese ostavku, suočen s ozbiljnim optužbama.

Izraelski premijer Ehud Olmert sinoć je dodao svoj glas sve jačim pozivima drugih članova vlade i poslanika širom političkog spektra da Katzav (61) momentalno napusti taj položaj.

Vrhovni tužilac je u srijedu naglasio da ima dovoljno dokaza da podigne optužnicu protiv predsjednika na osnovu tužbi četiri žene, između ostalog i za prevaru, zloupotrebu položaja i povjerenja, kao opstrukciju pravde.

Katzav i dalje uživa imunitet od sudskog gonjenja. Međutim, pitanje je kako će reagirati poslanici koji traže smjenjivanje. Oni tvrde da je Katzav izgubio pravo da ostane na poziciji predsjednika i da je zahtjev za suspenzijom poput loše šale. Nejasno je također kako je tačno uticala na poslanike sinoćnja burna konferencija za novinare, na kojoj je gnjevni Katzav optužio politčke protivnike, policiju, medije i tužioca za zavjeru i lov na vještice protiv njega.

On je odbio da podnese ostavku, suočen s tim lažnim optužbama, kako je rekao, ali je najavio da će to učiniti ako bude donešena konačna odluka o podizanju otpužnice.

Poslanici očito računaju da će nakon završnog saslušanja uslijediti konačna odluka tužioca, u nadi da će se slučaj Katzav što prije riješiti. U slučaju da se tužilac ne predomisli, Katzav će biti prvi predsjednik u istoriji jevrejske države protiv koga je podignuta optužnica.