Svijet
0

Katoličko stajalište o zakonu o bioetici

FENA
Crkva u Koreji duboko je zabrinuta zbog obnavljanja znanstvenoga istraživanja na ljudskim embrijima, podsjećajući da ima drugih putova kojima istraživanje može ići, koji ne manipuliraju životom, stoji u poruci Povjerenstva za život seulske nadbiskupije, naslovljenoj "Katoličko stajalište o zakonu o bioetici".

S obzirom na to da je predsjednik Povjerenstva biskup Andrew Yeom Soo-jung primijetio kako činiti istraživanje na embrijskim matičnim stanicama znači manipulirati embrijem, dakle čovjekom.

Ta se istraživanja zasnivaju na komercijalnim interesima i logikama koje gledaju profit: ne obavljaju se iz medicinskih pobuda. Istraživanje na embrijima postavlja veoma ozbiljan etički problem: koliko je opravdano uništiti nezaštićen novi život kako bi se liječilo drugi.

Crkva nije protivna istraživanju ili inovacijama. Naprotiv, podupire istraživanje na odraslim matičnim stanicama, i podržavat će ga. Stoga radi etičkoga rasta društva poziva na odricanje od istraživanja na embrijskim stanicama – stoji u poruci. Poruka je poslana Vladi koja idućih dana treba odlučiti o pokusima na embrijima i o obvezama istražitelja na osnovi novoga zakona o bioetici.