|

Katolički biskup optužen za višegodišnje silovanje časne sestre u Indiji

Katolički biskup optužen za višegodišnje silovanje časne sestre u Indiji
12
Klix.ba
10.4.2019. u 18:00
40
komentara
12

dijeljenja
Katolički biskup optužen za višegodišnje silovanje časne sestre u Indiji Ilustracija: Shutterstock
Policija u New Delhiju u Indiji optužila je katoličkog biskupa za silovanje redovnice nakon nekoliko mjeseci protesta i optužbi za prikrivanje zločina.
Biskup Franco Mulakkal optužen je za silovanje časne sestre više puta između 2014. i 2016. godine u crkvenoj gostinjskoj kući u Kerali, prenosi CNN.

Policijski službenik koji je vodio istragu K. Subash izjavio je za CNN da u optužnici koja je podignuta protiv Mulakkala stoje izjave 83 svjedoka, uključujući kardinala, tri biskupa, 11 svećenika i 25 časnih sestara.

"Medicinski izvještaji pokazuju da je časna sestra silovana", rekao je Subash.

Mulakkal je uhapšen u septembru prošle godine nakon što su održani protesti časnih sestara u tom području, koje su optužile policiju za prikrivanje zločina. Mulakkal je pušten uz kauciju mjesec nakon hapšenja.

Neimenovana 44-godišnja časna sestra u junu prošle godine je prijavila Mulakkala kojeg je optužila da ju je 13 puta silovao u razdoblju od 2014. do 2016. godine. Tvrdila je da se zlostavljanje dogodilo dok je Mulakkal boravio u Kerali u gostinjskoj kući.

Mulakkal je biskup u Jalandharu, gradu u sjevernoj indijskoj državi Punjab, a njegova biskupija je potvrdila da je biskup bio čest posjetitelj Kerale. Inače, kršćanstvo je manjinska religija u Indiji, koju prakticira 2,3 posto stanovništva, a Kerala je dom velike kršćanske zajednice u Indiji koja tu živi stotinama godina.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...