Američki biskup
0

"Katolička crkva spremna za crnog papu"

FENA
Wilton Daniel Gregory kod pape Ivana Pavla II
Wilton Daniel Gregory kod pape Ivana Pavla II
Katolička crkva, po uzoru na Sjedinjene Američke Države koje su izabrale crnog predsjednika, danas je spremna za crnog papu, kazao je poglavar američke biskupske konferencije Wilton Daniel Gregory, i sam Afroamerikanac, za talijanske dnevne novine La Stampa.

Izbor Baracka Obame "veliki je korak za čovječanstvo, znak da su u SAD-u pitanje rase i problem diskriminacije prevaziđeni", sa zadovoljstvom je kazao monsinjor Gregory, prvi crnac koji predvodi američku Katoličku crkvu, prenio je AFP.

"Ako je Obama u Bijeloj kući kao prvi čovjek na Mjesecu, sigurno se ista stvar može dogoditi na papinom tronu", smatra on.

"Crkva je i sama napravila impresivan skok", kazao je crkveni dostojanstvenik, istaknuvši da je karakter "vlade" Crkve u Vatikanu sve više "međunarodni i kozmopolitski".

Izabrati crnog papu, i još afričkoga, "sigurno je moguće. Zahvaljujući mudrosti kardinala, to bi se moglo dogoditi tokom sljedeće konklave (poslije smrti sadašnjeg pape Benedikta XVI), smatra monsinjor Gregory.

Šezdesetogodišnji Wilton Daniel Gregory, porijeklom iz Čikaga, izabran je 2001. godine za predsjednika američke biskupske konferencije.