Skrnavio običaj
0

Katolička crkva optužila Berlusconija za svetogrđe

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Katolička crkva optužila je italijanskog premijera Silvija Berlusconija za svetogrđe jer je uzeo pričest uprkos tome što se razveo od prve supruge, a trenutno se razvodi i od druge.

Rimokatolička crkva zabranjuje uzimanje pričesti osobama koje su se razvele i ponovo oženile, no Berlusconi je zanemario taj zakon te uzeo pričest tokom sahrane njegovog prijatelja.

Berlusconijevo skrnavljenje običaja izazvalo je oštru raspravu u italiji, a jedan svećenik iz Genove takvo premijerovo ponašanje nazvao je skandaloznim.

"Berlusconi je počinio svetogrđe jer je uzeo pričest a već je razveden, i još se trenutno po drugi put razvodi", kazao je otac Paolo Farinella dodajući kako je Crkva kriva za to što pravi razliku i omogućava da za bogate vrijedi jedno, a za siromašne drugo pravilo.

Monsinjor Giuseppe Casale je također istakao kako Berlusconiju ne bi smjelo biti dozvoljeno da se pričesti jer se ne ponaša onako kako bi se ponašao pravi kršćanin, prenosi Daily Telegraph.

Italijanski premijer, koji se često nalazio u centru skandala, razveo se od prve supruge Carle Dall'Oglio 1985. godine, a pet godina kasnije oženio je glumicu Veronicu Lario.

Međutim, zbog brojnih afera Lario ga je napustila te trenutno traje brakorazvodni postupak.