|

Kathryn Bolkovac u knjizi priča o trgovini ljudima u BiH

Kathryn Bolkovac u knjizi priča o trgovini ljudima u BiH
0
F
FENA
24.1.2011. u 09:50
0
komentara
0

dijeljenja
Kathryn Bolkovac u knjizi priča o trgovini ljudima u BiH Rachel Weisz u filmu "The Whistleblower"
Britanski The Independent piše o istinitoj priči o kontraktorima Ujedinjenih nacija koji su bili uključeni u trgovinu ljudima i nasilnu prostituciju u Bosni i Hercegovini, što je tema knjige bivše istražiteljice u oblasti ljudskih prava pri UN-u Kathryn Bolkovac, kao i filma u kojem glavnu ulogu igra britanska glumica Rachel Weisz.
U knjizi pod nazivom "The Whistleblower" autorica Bolkovac opisuje šta je vidjela na svom poslu u privatnoj vojnoj kompaniji DynCorp International, koju je unajmio UN, a čija je dužnost bila da regrutira policajce za mirovne snage u BiH.

Ona kaže kako su zaposleni u toj kompaniji bili osumnjičeni da su od srpske mafije kupovali oružje i krijumčarili djevojke i djevojčice od čak 12 godina u svrhu prostitucije.

Kathryn Bolkovac je dobila otkaz i zaprijećeno joj je smrću. Ona sada kaže da je upotreba privatnih sigurnosnih firmi u kriznim žarištima u svijetu dovela do stvaranja tajnovitih, nereguliranih plaćeničkih snaga koje su veće nego američka vojska, piše Independent.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.