Independent
0

Kathryn Bolkovac u knjizi priča o trgovini ljudima u BiH

FENA
Rachel Weisz u filmu "The Whistleblower"
Rachel Weisz u filmu "The Whistleblower"
Britanski The Independent piše o istinitoj priči o kontraktorima Ujedinjenih nacija koji su bili uključeni u trgovinu ljudima i nasilnu prostituciju u Bosni i Hercegovini, što je tema knjige bivše istražiteljice u oblasti ljudskih prava pri UN-u Kathryn Bolkovac, kao i filma u kojem glavnu ulogu igra britanska glumica Rachel Weisz.

U knjizi pod nazivom "The Whistleblower" autorica Bolkovac opisuje šta je vidjela na svom poslu u privatnoj vojnoj kompaniji DynCorp International, koju je unajmio UN, a čija je dužnost bila da regrutira policajce za mirovne snage u BiH.

Ona kaže kako su zaposleni u toj kompaniji bili osumnjičeni da su od srpske mafije kupovali oružje i krijumčarili djevojke i djevojčice od čak 12 godina u svrhu prostitucije.

Kathryn Bolkovac je dobila otkaz i zaprijećeno joj je smrću. Ona sada kaže da je upotreba privatnih sigurnosnih firmi u kriznim žarištima u svijetu dovela do stvaranja tajnovitih, nereguliranih plaćeničkih snaga koje su veće nego američka vojska, piše Independent.