Svijet
67

Katedrala u Leicesteru održava misu u spomen na godišnjicu genocida u Srebrenici

Klix.ba
Katedrala u Leicesteru
Katedrala u Leicesteru
Genocid počinjen u Srebrenici 1995., ove godine obilježit će i jedna katedrala u Leicesteru, a biskup Martyn Snow izjavio je kako je od važnosti za ovu zajednicu da obilježi godišnjicu tragedije te potakne muslimane i kršćane da se zajedno zalažu za mir.

Misa će biti održana 14. jula u sklopu Srebreničke memorijalne sedmice, a organizuje je humanitarna organizacija Remembering Srebrenica (Sjećajući se Srebrenice), ukazujući na nevjerovatnu sličnost antiislamske retorike 90-ih godina na Balkanu i današnje u Velikoj Britaniji.

Nacionalni projekat za mjerenje i dokumentovanje antiislamskih incidenata u Velikoj Britaniji pokazuje porast zločina iz mržnje za 326 posto u danima nakon referenduma za izlazak iz Evropske Unije.

"Odat ćemo počast srebreničkim žrtvama i poštovati sjećanje na njih, a sve u cilju gradnje što boljih međuljudskih odnosa. Srebrenica nas je naučila da predrasude i mržnja mogu imati katastrofalne posljedice, ne samo za generaciju koja pretrpi nasilje, već i za sve generacije koje dolaze poslije toga", kazao je jedan od članova udruženja.