Brzo se rekonstruiše
0

Katedrala Notre-Dame će do kraja godine dobiti toranj, otvaranje planirano u 2024.

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Toranj katedrale Notre-Dame bit će obnovljen do kraja godine, ali potpuno ponovno otvaranje nakon razornog požara 2019. neće se dogoditi prije Olimpijskih igara u Parizu sljedeće godine

Rekonstrukcija je još uvijek na pravom putu da bude završena do kraja 2024. godine, rekli su za AFP iz ministarstva kulture. Vlasti su prethodno dale 8. decembar 2024, blagdan Bezgrešnog začeća kao vjerojatni rok.

To znači da katedrala iz 12. stoljeća, koju je dosad posjećivalo oko 12 miliona posjetitelja godišnje, neće moći primiti sudionike Olimpijskih igara kojima je Pariz domaćin u julu i augustu 2024. godine.

Ali oštar toranj, koji je dodao arhitekt Eugene Viollet-Le-Duc tijekom redizajna katedrale u 19. stoljeću i koji je zamijenio prethodni drveni toranj koji je bio dotrajao, bit će obnovljen do kraja 2023. godine, priopćilo je ministarstvo.

Rušenje drvenog tornja jedan je od najdramatičnijih trenutaka požara 15. aprila 2019. godine. Identična verzija izrađena je od istih izvornih materijala, 500 tona hrastovine za konstrukciju i 250 tona olova za pokrov i ukrase.

Bilo je zdravstvenih opasnosti zbog olovnih krhotina iz požara i upotrebe olova u rekonstrukciji, pri čemu su francuski dužnosnici morali uvjeravati svoje evropske kolege da su poduzete odgovarajuće sigurnosne mjere.

Pripremni radovi za početak ponovnog podizanja tornja počele su ove sedmice, postavljanjem skela i dopremanjem temeljnog kamena po narudžbi duž rijeke Seine.

Kada bude završen, toranj će doseći visinu od 100 metara.

U međuvremenu je dovršen mukotrpan posao čišćenja unutrašnjih zidova katedrale, ukupno 42.000 metara kvadratnih, te murala, okova, stolarije, vitraža i skulptura koje su preživjele požar.

Ispred glavnog pročelja izgrađen je privremeni hangar kako bi kipari obnovili i zamijenili njegove kipove. Razmatraju se novi dizajni interijera s pobjedničkim planom koji bi trebao biti odabran ovog ljeta.

Bilo je kontroverzi oko prošlogodišnje odluke da se među djela izložena u katedrali uključi savremena umjetnost.

Pariški nadbiskup Laurent Ulrich nedavno je rekao da želi "obrazovno i duhovno putovanje... a ne ekvivalent muzeju".